2021 Getty Images

Liveblog - Twitter schrapt profiel van VS-president Donald Trump voorgoed "wegens risico op verder aanzetten tot geweld"

Twitter heeft het profiel van de Amerikaanse president Donald Trump permanent offline gehaald. De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zegt dat "verschillende opties" op tafel liggen voor een (nieuwe) impeachmentprocedure tegen hem.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Huisvoorzitter Nancy Pelosi: "Verschillende opties voor impeachmentprocedure tegen president Donald Trump"

In de VS buigen de Democraten zich vanavond over de optie(s) om president Donald Trump per direct of minstens vóór de machtsoverdracht op 20 januari uit zijn functie te verwijderen. Voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden zegt dat de gesprekken nog lopen, maar dat "verschillende opties" voor een (tweede) impeachmentprocedure tegen Trump op tafel liggen.

Waarnemers achten het evenwel onwaarschijnlijk dat een impeachmentprocedure ook echt kans op slagen heeft. Ook het zogenoemde 25e amendement waarbij vicepresident Mike Pence en een meerderheid van de regeringsleden beslissen dat Trump niet meer in staat is te regeren, lijkt geen rol van betekenis te zullen spelen.

Intussen roept de Republikeinse senator Lisa Murkowski uit de staat Alaska Trump op om af te treden na de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers eergisteren. "Ik wil dat hij opstapt", zegt ze in een interview met Anchorage Daily News. "Ik wil hem weg. Hij heeft genoeg schade veroorzaakt."

Uit een peiling van het persagentschap Reuters en Ipsos moet voorts blijken dat 57 procent van de Amerikanen wil dat Trump meteen verdwijnt. 68 procent van de ondervraagden keurt de houding van Trump tegenover de bestorming af en 7 op de 10 aanhangers van Trump zijn niet te spreken over de mensen die het Capitool zijn binnengedrongen.

Donald Trump Jr. over Twitterban van zijn vader: "Dit is absolute waanzin"

Wat Trump denkt van de permanente ban op Twitter, is nog niet bekend. Zijn oudste zoon, Donald Trump Jr., heeft wel al gereageerd. "De vrije meningsuiting bestaat niet langer in Amerika. Ze stierf met big tech en wat overblijft is alleen voor enkele uitverkorenen. Dit is absolute waanzin", zegt hij via Twitter. Nog volgens Trump Jr. kunnen verschillende dictatoriale regimes wel nog zonder problemen Twitter-accounts houden.

Joe Biden: "President Trump is niet geschikt voor die functie"

Vanavond heeft de toekomstige president Joe Biden zich opvallend kritisch uitgelaten over huidig president Donald Trump. Volgens Biden is het nu duidelijk dat Trump niet geschikt is voor de functie van president. 

Biden laat zich echter uit over de vraag of het Congres nu de afzettingsprocedure tegen Trump moet inzetten na de chaotische taferelen met aanhangers van Trump twee dagen geleden in het parlement. Dat is een zaak voor de parlementsleden, voor vicepremier Mike Pence en voor de regering, aldus de Democraat.

Joe Biden vindt het een goede zaak dat president Trump niet aanwezig zal zijn op de officiële eedaflegging op 20 januari. Trump had vandaag getweet dat hij daar niet zou zijn. Normaal zijn uittredende presidenten altijd aanwezig om de eenheid van het land te symboliseren. Het is de eerste keer sinds 1869 dat een uittredende president forfait laat gaan voor de inauguratie van zijn opvolger.

Toekomstig president Biden zei dat de huidige Repubilkeinse vicepresident Mike Pence wel welkom is op de plechtigheid. Of Pence zal gaan, is nog niet duidelijk. De laatste dagen tekent zich echter wel een duidelijke breuk af tussen Pence en Trump.

Photo12/Ann Ronan Picture Library

Canadese premier: "Aanval op de democratie... opgehitst door de president"

De Canadese premier Justin Trudeau is hevig uitgevallen naar de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens Trudeau was de bestorming van het Amerikaanse parlement "een aanval op de democratie uitgevoerd door gewelddadige vandalen die opgehitst werden door de huidige president en andere politici". 

Democratie komt niet automatisch, maar is het gevolg van elke dag werken, aldus Trudeau. Hij looft ook een politiek systeem waarbij de partij die de verkiezingen verliest, dat ook ruiterlijk toegeeft". 

Dat Trudeau en Trump geen vrienden zijn, is al langer duidelijk, maar de Canadese premier heeft altijd vermeden om president Trump persoonlijk aan te vallen. Meer dan driekwart van de Canadese uitvoer gaat naar de VS, maar nu de periode van Trump naar een einde gaat, lijkt Trudeau er niet langer bevreesd voor om zich uit te spreken over zijn zuidelijke buren. 

AFP or licensors

Vijftien mensen in verdenking gesteld door federale justitie

Vijftien mensen zijn in verdenking gesteld voor de bestorming van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad. Onder hen is de man die aan het bureau van de Democrate Nancy Pelosi werd gefotografeerd. Die bewuste man is vanmorgen opgepakt. Dat heeft het ministerie van Justitie aangekondigd.

Onder de vervolgde personen bevindt zich een man die ervan verdacht wordt een zelfgemaakte bom in de buurt van het Congres te hebben geplaatst, en Richard Barnett die dus het kantoor van Nancy Pelosi, de leidster van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, was binnengedrongen.

Richard Barnett aan het bureau van Nancy Pelosi.
AFP or licensors

Björn Soenens: "Ik denk niet dat Joe Biden er rouwig om is dat Donald Trump niet naar zijn eedaflegging komt"

Het is geen verrassing dat Donald Trump heeft beslist om de eedaflegging van zijn opvolger Joe Biden op 20 januari niet bij te wonen. Dat zegt onze correspondent Björn Soenens vanuit Washington. "Trump kan zijn verlies al wekenlang niet verkroppen", zegt hij. "Als ik goed tel, is het 152 jaar geleden dat dit laatst is gebeurd. Andrew Johnson, de president die toen was weggestemd, werd vervangen door Ulysses Grant en was niet aanwezig op zijn eedaflegging."

"Daarvoor is het nog twee keer gebeurd, door vader en zoon Adams. John Adams weigerde naar de inauguratie van Thomas Jefferson te gaan en John Quincy Adams weigerde naar die van Andrew Jackson te gaan."

"Alle presidenten die weigerden om naar de eedaflegging van hun opvolger te gaan, waren eentermijnpresidenten. Ze werden telkens door een erg succesvolle president opgevolgd. We weten niet of dit precedent ook nu zal worden gevolgd, maar ik denk dat Biden en zijn entourage er niet rouwig om zijn dat Trump niet aanwezig zal zijn."

Bekijk hier het gesprek met Björn Soenens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

President Trump gaat niet naar de eedaflegging van zijn opvolger Joe Biden

De Amerikaanse president Donald Trump zal op 20 januari niet aanwezig zijn bij de plechtige machtsoverdracht aan zijn opvolger Joe Biden. Dat heeft de president bekendgemaakt op Twitter. Normaal is een aftredende president wel aanwezig bij de ceremonie vlak buiten het parlementsgebouw in Washington.

De afwezigheid van Trump komt niet geheel onverwacht omdat hij zich tot vandaag niet wou neerleggen bij zijn verkiezingsnederlaag en in feite nog altijd vindt dat hij de verkiezingen verloren heeft door fraude, ook al is er daar geen enkel bewijs voor aangedragen. Zeker na de chaotische bestorming van het parlementsgebouw door aanhangers van Trump, was niet verwacht dat hij daar aanwezig ging zijn. 

Het is de eerste keer sinds 1869 dat een uittredende president niet aanwezig is bij de ambtsaanvaarding door zijn opvolger. Toen stuurde de Democraat Andrew Johnson zijn kat naar de eedaflegging van zijn Republikeinse opvolger generaal Ulysses Grant.

Democraten willen snelle afzettingsprocedure tegen president Trump

In de Verenigde Staten wil de Democratische partij nog voor de officiële machtsoverdracht op 20 januari de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump in gang zetten. Vanavond zouden de Democratische parlementsleden zich daarover buigen. De druk om Trump af te zetten, is erg groot geworden na de chaotische bestorming van het parlementsgebouw door zijn aanhangers eergisteren, waarbij vijf doden zijn gevallen.

Trump heeft zich nu neergelegd bij zijn aftreden over enkele weken, maar volgens de oppositie is hij te gevaarlijk om in functie te blijven. De Democraten willen dat vicepresident Mike Pence nog even de macht overneemt. Dat zou snel kunnen via het 25e amendement van de grondwet. Dat artikel laat toe dat de vicepresident de macht tijdelijk overneemt als hij daarvoor de steun krijgt van belangrijke regeringsleden en leiders van het Congres.

Als vicepresident Pence dat niet doet, dan zou de Democratische meerderheid vrij snel de afzettingsprocedure of “impeachment” kunnen in werking stellen. Het Huis van Afgevaardigden met een Democratische meerderheid zou dat vrij snel kunnen doen. De echte afzetting moet dan wel gebeuren in de Senaat, waar een proces van Trump gevoerd zou worden. Dat zou weliswaar langer duren, ook al omdat Trump er zich mag verdedigen. Bovendien is een tweederdemeerderheid in de Senaat nodig om Trump af te zetten en de Democraten hebben daar net de helft van de zetels.

Het is overigens niet duidelijk of een afzetting van president Trump het hem ook onmogelijk zou maken om zich in de toekomst opnieuw verkiesbaar te stellen. 

De toekomstige president Joe Biden mengt zich intussen niet in het debat over de afzetting van Donald Trump. Volgens zijn woordvoerder bereidt Biden de machtsoverdracht voor. Hij laat het aan het Congres, vicepresident Mike Pence en de regering over om te handelen zoals zij dat wenselijk achten. 

Lees hier meer over het zogenoemde 25e amendement:

"Trump weigerde in eerste instantie mee te werken aan verzoeningsvideo", melden Amerikaanse media

Aftredend president Donald Trump zou in eerste instantie geweigerd hebben om de verzoeningsvideo, die vannacht op Twitter verscheen, op te nemen. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media. In de video roept Trump op tot eenheid: hij veroordeelt het geweld in het Capitool en erkent dat er een nieuwe regering aan de macht zal komen. 

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times wilde Trump aanvankelijk niet meewerken aan die video. Pas nadat verschillende adviseurs hem waarschuwden voor juridische gevolgen aan zijn adres, zou hij toegegeven hebben. 

Het Openbare Ministerie liet eerder al de optie open om een onderzoek naar Trump te starten, voor het illegaal aanmoedigen van de bestorming van het Capitool, door zijn aanhangers aan te sporen “naar het Capitool te gaan” en “sterkte te tonen”. 

We onderzoeken alle actoren, niet alleen diegene die het gebouw zijn binnengegaan

“We onderzoeken alle actoren, niet alleen diegene die het gebouw zijn binnengegaan”, vertelde een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie Michael Sherwin reporters. Wanneer die laatsten vroegen of dat ook gold voor president Trump herhaalde hij: “We onderzoeken alle actoren. Als het bewijsmateriaal overeenstemt met kenmerken van een misdrijf, zullen ze aangeklaagd worden.” 

Lees hier meer over de video van president Trump: 

Meest gelezen