Minderhedenforum en Join.Vlaanderen slaan handen in elkaar

Join.Vlaanderen en het Minderhedenforum smelten tegen het einde van het jaar samen tot de nieuwe partner voor het Vlaamse integratiebeleid. Daarmee is er na weken van overleg een oplossing gekomen nadat de integratiesector veel kritiek had op de keuze van Vlaams minister Somers (Open VLD) voor Join.Vlaanderen. 

Anderhalve maand geleden verkoos Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) de nieuwe organisatie Join.Vlaanderen boven het Minderhedenforum als nieuwe partner voor het Vlaamse integratiebeleid.  Daar kwam snel veel kritiek op. Enkele van de partnerorganisaties die Somers oplijstte, waren zelfs niet eens op de hoogte van de nieuwe plannen en ontkenden dat er een akkoord was. 

De minister zette uiteindelijk de procedure on hold en riep de organisaties op om samen te werken. 
Het Minderhedenforum stapte naar de Raad van State en kreeg gelijk: Somers had zijn beslissing niet voldoende gemotiveerd. 

Somers herhaalde zijn oproep om samen te werken en na weken van overleg hebben de twee organisaties een engagementsverklaring ondertekend om tegen het einde van het jaar samen te smelten. In de verklaring maken ze afspraken over hun visie, werkwijze en doelstellingen en ze stellen ook een overgangscomité samen. De gezamenlijke verklaring wordt gezien als een startpunt, tegen het einde van het jaar moet de nieuwe participatieorganisatie een feit zijn. 

Minister Somers reageert opgelucht.  "Join.Vlaanderen en het Minderhedenforum zijn partners met hetzelfde doel. Met de nieuwe organisatie gaan we aan de slag voor een inclusief Vlaanderen met meer gelijke kansen en meer actief en gedeeld burgerschap."

In een eerdere versie van dit artikel werd de indruk gewekt dat de officiële partnerorganisaties van Join.Vlaanderen zich na de kritiek terugtrokken. Dat was wat kort door de bocht. "Geen enkele organisaties die vermeld stond in onze erkenningsaanvraag heeft zich teruggetrokken als partner", laat Join.Vlaanderen weten. "Wel is het zo dat in het toenmalige persbericht van de minister verkeerdelijk organisaties vernoemd die geen partner waren."

Meest gelezen