Mysterie in Denderleeuw: doodskist uit 1978 blijkt na 42 jaar verdwenen uit graf, niet duidelijk wat er is gebeurd

Denderleeuw is in de ban van het mysterie van de verdwenen doodskist. Recent overleed er een inwoner die graag begraven wilde worden naast 2 familieleden die al eerder gestorven waren. Maar toen het familiegraf op het kerkhof van Welle werd opengemaakt, bleek dat 1 van de kisten, uit 1978, verdwenen was. 

Op het internet circuleren er intussen verschillende theorieën over de oorzaak van de verdwijning van de doodskist. Is ze gestolen? Ging er iets fout bij het betalen van de concessie? Is er een familiedrama aan de gang en ligt de persoon ergens anders begraven? Of is de kist verteerd en opgegaan in de grond? Radio 2 Oost-Vlaanderen belde met archeoloog Peter Van der Plaetsen om 1 theorie uit te spitten.

(beluister het gesprek hier of lees eronder verder)

Vochtige leemgrond

“De bodem van het kerkhof van Welle is een gematigd natte leembodem”, begint archeoloog Van der Plaetsen zijn uitleg. “Dat zorgt normaal voor een goede bewaring van zowel de kist als het skelet. Het lijkt me dus zeer onwaarschijnlijk dat de kist én het lichaam verteerd is. In de grond vinden we zelfs geen sporen terug van beenderen of een gebit, en als er iets lang bewaard blijft, zijn het wel tanden.” 

Bovendien zou vooral de vochtige leemgrond van het kerkhof moeten zorgen voor een trage ontbinding. “Als archeoloog moet ik zeggen dat het vrijwel onmogelijk is dat de kist en alle delen van het lichaam op 42 jaar tijd volledig verloren zijn gegaan in de bodem.”

Skeletten van 1.000 jaar oud

Archeoloog Van der Plaetsen weet alles over de bewaring van kisten en skeletten doorheen de jaren. “Een tijd geleden deden we opgravingen in Kruishoutem en daar hebben we skeletmateriaal gevonden van 1.300 jaar geleden. De kist tekende zich nog af in de bodem en het tandmateriaal en delen van de schedel waren ook nog bewaard”, vertelt hij. 

“In Velzeke wordt nu ook een skelet tentoongesteld uit de 11e eeuw en de oudste menselijke resten die ik ooit heb opgegraven waren 2 skeletten uit een waterput in Velzeke. Die skeletten zijn zo’n 1.500 jaar oud. Een lichaam kan onder de grond dus nog lang bewaard blijven.”

Onderzoek

Maar wat is er dan wel gebeurd? “Ik weet het niet”, zegt Van der Plaetsen. “Ik weet veel van skeletten, maar voor deze zaak zijn er andere specialisten. Ik veronderstel dat de kist gewoon is weggenomen door iemand. Maar door wie moet het onderzoek uitwijzen. Het enige wat ik kan zeggen, is dat de kist en het skelet onmogelijk in de bodem zijn opgegaan.” 

Meest gelezen