Uitleg over nieuwe vaccinatiestrategie en plan B en C op tafel van Overlegcomité: wat mogen we verwachten?

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) geeft deze voormiddag in de Kamer meer details over de nieuwe, "versnelde" vaccinatiestrategie. In de namiddag is er een nieuw Overlegcomité gepland. Versoepelingen of strengere regels worden niet verwacht, de regeringen buigen zich wel over een advies van de experten over wat er moet gebeuren als de coronacijfers weer dramatische vormen zouden aannemen.

Sneller vaccineren: wie, waar, wanneer en hoe?

Alle ogen van de Wetstraatpers zullen vandaag vooral gericht zijn op de Kamercommissie Volksgezondheid. Eerder deze week kondigden zowel federale als Vlaamse ministers namelijk aan dat er binnenkort "versneld" gevaccineerd zal worden, nu ons land zekerheid heeft over de volgende leveringen van het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Over hoe die versnelde strategie er exact zal uitzien, bleven de ministers nog vaag. Wel is al duidelijk dat de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra sneller gevaccineerd zullen worden dan aanvankelijk gepland. Maar hoe zit het met de fase daarna? Het personeel van de ziekenhuizen, de eerstelijnszorg, de 65-plussers en de kwetsbaren?

Verwacht wordt dat federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) samen met vaccinoloog Pierre Vandamme en vertegenwoordigers van de taskforce vaccinatie daar in de commissie meer details over zal geven. Premier Alexander De Croo (Open VLD) liet gisteren in de Kamer wel al verstaan dat tegen juni minstens 4 miljoen Belgen gevaccineerd zouden moeten zijn.

Vandenbroucke waarschuwde gisteren dan weer dat een tot in de puntjes uitgekiend tijdspad voor de hele campagne, zoals de oppositie volgens hem eist, niet voor vandaag zal zijn. "Het is telkens rijden en omzien", verwoordde hij het. "Het basisprincipe was voorzichtigheid, nu optimaliseren we op basis van wat we ter beschikking hebben." Er is volgens de minister ook nog discussie over de essentiële beroepen. Wie hoort daar bij en mag/moet dus eerder dan anderen gevaccineerd worden? 

Hoe de planning er tot nu toe uitzit, legt VRT NWS-journalist Koen Wauters uit in onderstaande video. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Overlegcomité

Lang zal Vandenbroucke ook niet kunnen uitweiden in die Kamercommissie, want om 14 uur komt het Overlegcomité opnieuw bijeen, het overlegorgaan van de verschillende regeringen in ons land. Dat Overlegcomité vindt deze keer digitaal plaats.

Voor versoepelingen is het nog te vroeg, benadrukten verschillende ministers al, ook al doet België het voorlopig redelijk goed in vergelijking met de ons omringende landen. Zeker in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk, waar een nieuwe virusvariant heel veel nieuwe besmettingen veroorzaakt. Het is beter de huidige maatregelen aan te houden, luidt het, zodat de cijfers nog meer kunnen zakken. Die huidige maatregelen lopen overigens binnenkort af en zullen tijdens dit Overlegcomité dus officieel verlengd worden. (Lees hier welke coronamaatregelen op dit moment van kracht zijn.)

Op tafel liggen wel enkele kleine versoepelingen in bepaalde economische sectoren, zoals rijlessen bijvoorbeeld en de immobiliënsector. Maar of die er ook komen, is lang niet zeker.

Plan B en plan C

Ondanks de dalende cijfers in ons land, zijn experten en overheden wel bezorgd over de nieuwe virusvariant, die naast het Verenigd Koninkrijk ook al in verschillende andere landen rondom ons is vastgesteld. (Ook bij ons trouwens, maar in beperkte mate.) Daarom zullen de regeringsleiders zich tijdens dit Overlegcomité buigen over adviezen van de experten over wat er gedaan zou moeten worden als de besmettingscijfers in ons land plots weer zouden beginnen stijgen én de nieuwe variant plots meer zou opduiken. Er is sprake van een plan B en C.

Dat plan B zou in werking moeten treden als de cijfers weer de slechte kant opgaan. Er zijn onder meer maatregelen in opgenomen omtrent het onderwijs. De voorbije dagen was daar al overleg over tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de onderwijskoepels en -vakbonden. Als de cijfers opnieuw zouden beginnen stijgen, bestaat de kans dat aan de krokusvakantie een week afstandsonderwijs wordt toegevoegd. De vakantie (die nu één week duurt) zou niet zozeer verlengd worden tot twee weken, maar voor of na de vakantie zouden alle leerlingen (dus ook in het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair) een week extra thuis gehouden worden en afstandsonderwijs moeten volgen.

Mocht de nieuwe virusvariant ook duidelijk in ons land rondgaan of mochten de cijfers weer dramatische vormen aannemen, dan zou een plan C in werking kunnen treden. Een allesomvattend plan met betrekking op de verschillende sectoren in ons land (economie, onderwijs, ... ). De bedoeling zou dan zijn om snel en krachtdadig op te treden om te voorkomen dat de nieuwe variant nog meer besmettingen veroorzaakt. Op die manier hopen de experten het tij nog te kunnen keren. 

Over de concrete inhoud van dat plan C willen de experten nog geen details geven. Er zou wel sprake zijn van een nieuwe volledige lockdown. De scholen zouden ook voor bepaalde tijd volledig gesloten worden, waarbij iedereen afstandsonderwijs zou moeten volgen. Dus ook alle leerlingen van de lagere school en de eerste graad van het secundair. 

Let wel: bovenstaande plannen zijn nog geen realiteit en zullen vandaag ook niet afgeklopt worden. Zoals gezegd doet ons land het voorlopig redelijk goed in vergelijking met het buitenland. Ze zijn enkel een advies voor als de situatie weer dreigt om te keren. De plannen zijn naar verluidt ook zeker nog niet helemaal rond. Maar zich voorbereiden, kan geen kwaad, klink het.

Meest gelezen