Pixabay

Padel wint aan populariteit, in 5 jaar tijd van 7 naar 123 clubs: “Oudste club ligt in Gentbrugge”

Padel wint aan populariteit in Vlaanderen. Op 5 jaar tijd ging het aantal clubs van 7 naar 123. Maar de oudste club ligt in Oost-Vlaanderen, in Gentbrugge. “De sport wordt elk jaar populairder”, klinkt het, “maar door corona hebben nog meer mensen padel leren kennen.”

Tien jaar geleden kende bijna niemand het nog in België, maar het afgelopen jaar speelt de Vlaming massaal padel. Padel is een mix tussen tennis en squash dat meestal met 4 op een buitenterrein wordt gespeeld. De eerste padelclub van Vlaanderen werd meer dan 8 jaar geleden opgericht in Gentbrugge. Sindsdien zijn er alleen maar clubs bijgekomen. In Oost-Vlaanderen zijn er momenteel 31 clubs, en maar liefst 100 terreinen. “Het leuke aan de sport is dat het voor jong en oud is, en dat het volledig coronaveilig is”, zegt Jana Bonnarens van Padel4u2, de oudste padelclub van ons land. 

Mijn vader kwam met het idee toen hij de sport leerde kennen in Spanje, daar is het al 30 jaar populair

Jana Bonnarens, Padel4u2

Uit Spanje

“Padel is een raketsport die gespeeld wordt op een terrein van 10 op 20 meter”, legt Bonnarens uit. “Rond het veld staan tralies of een glazen wand. Die wordt, net zoals bij squash, mee geïntegreerd in het spel.” Jana Bonnarens richtte in 2012 de eerste padelclub van ons land op. Het idee kwam van haar vader: “Hij bezocht regelmatig een studiegenoot in Spanje. Daar is de sport al zo’n 30 jaar bekend. Toen hij padel leerde kennen, wilde hij ook een club oprichten in Gent. We hebben intussen 9 terreinen: 8 dubbelterreinen en 1 enkelveld.”

Coronaveilig

“Padel mag op dit moment gespeeld worden omdat het coronaveilig is”, gaat Bonnarens verder. “Je staat ver van elkaar, staat nooit met meer dan 4 op 1 terrein én veel terreinen bevinden zich in de buitenlucht. Het is ook geen contactsport. Kortom: de ideale bezigheid op dit moment.” En dat merken de padelclubs in ons land ook aan hun ledenaantal. Op 5 jaar tijd zijn er maar liefst 20 keer zoveel leden. “Voor de coronapandemie was de sport al aan een opmars bezig, maar de crisis heeft er zeker niet slecht aan gedaan. Er zijn veel mensen die nu in contact komen met padel omdat andere sporten niet meer beschikbaar zijn.”

Spelen tegen Sabine Appelmans

De padelcompetitie staat nog maar in de kinderschoenen en daardoor komen spelers soms wel uit tegen BV's die ook helemaal verslingerd zijn aan de sport. Zo kan je bij de mannen tegen tv-presentator Gilles Van Bouwel of voetballer Thomas Buffel uitkomen. Bij de vrouwen zijn ex-tennisspeelsters Elke Clijsters en Sabine Appelmans helemaal aan het spelletje verslaafd.  

(beluister Appelmans' getuigenis bij Radio 2 Oost-Vlaanderen hieronder) 

Meest gelezen