Partnergeweld neemt toe door coronacrisis: “60 procent meer oproepen naar hulplijn 1712”

Door de coronacrisis en de lockdownperiode is het partner -en familiaal geweld toegenomen., dat merken ze bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk van Oost-Brabant. Daar kwamen opvallend meer meldingen binnen, en ook de hulplijn 1712 kreeg 60 procent meer oproepen. 

Tijdens de lockdownperiode steeg het aantal oproepen over familiaal geweld en kindermishandeling fors in Vlaanderen. “Het afgelopen half jaar kreeg de hulplijn 1712 tot 60 procent meer oproepen in vergelijking met vorig jaar. Gezinnen zitten plots veel meer en vaker dichtbij elkaar en frustraties kennen geen uitlaatklep. De gevolgen daarvan kunnen voor sommigen heel erg zwaar zijn”, zegt Pamela De Dobbeleer, inhoudelijk directeur en coördinator familiaal geweld bij CAW Oost-Brabant. 

Ook het aantal jongeren dat om hulp vraagt is door de coronacrisis gestegen
Pamela De Dobbeleer, CAW Oost-Brabant

Wie te maken krijgt met familiaal geweld, kan terecht bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) voor advies, begeleiding en opvang. Vrouwenopvang is er onder andere in het Vluchthuis op een geheim adres in Vlaams-Brabant en het vrouwenopvangcentrum op gekend adres in Diest. “Via chat, mail en telefoon hebben we een stijging gezien van mensen die vragen wat er mogelijk is en hoe ze hulp kunnen krijgen. We hebben zeker ook een stijging gezien bij het aantal jongeren dat om hulp vraagt. Er zijn minder ontsnappingsmogelijkheden omdat er natuurlijk amper activiteiten zijn, en de spanningen kunnen dan oplopen”, aldus De Dobbeleer

“Maak een vuist tegen familiaal geweld”

Met de campagne “Maak een vuist tegen familiaal geweld” willen CAW Oost-Brabant en de stad Leuven het taboe rond familiaal geweld doorbreken, het thema bespreekbaar maken en mensen oproepen om hulp in te roepen wanneer dat nodig is. De campagne heeft het over verschillende vormen van familiaal geweld: psychisch, financieel, fysiek, emotioneel en seksueel geweld. De campagne speelt zich hoofdzakelijk digitaal af, dit is de beste manier om mensen te bereiken die nu in deze coronaperiode thuis geïsoleerd zijn.

“We kiezen bewust voor een no-nonsense aanpak, waarin we de problemen benoemen en erkennen zoals ze zijn. Alleen door dit soort geweld bespreekbaar te maken en het taboe errond te doorbreken, zullen zij die ermee te maken krijgen erover durven te praten. Alleen zo kan het probleem duurzaam en oplossingsgericht aangepakt worden”, aldus Pamela De Dobbeleer.

Meest gelezen