Proces over schriftvervalsing oud-burgemeester Jaak Gabriëls van Bree in oktober voor rechtbank

Jaak Gabriëls, de voormalige Open VLD-burgemeester van Bree, zal zich op 7 en 14 oktober voor de rechtbank moet verantwoorden in een zaak over schriftvervalsing. Dat is vanmorgen beslist op een inleidende zitting. Ook nog 39 anderen verdachten moeten zich verantwoorden.

Voormalig burgemeester en minister van Staat Jaak Gabriëls zou jarenlang gesjoemeld hebben met facturen. Druk- en publiciteitskosten van de liberale partij zouden betaald zijn door de stad Bree. Ook de voormalige Open VLD-top in Bree, verschillende vennootschappen en hun bestuurders moeten zich in de zaak verantwoorden.

De bal ging aan het rollen in 2013 toen Liesbeth Van der Auwera (CD&V) de burgemeesterssjerp van Gabriëls overnam. De stad kon niet anders dan die onregelmatig­heden melden aan het parket, zegt Gerald Kindermans de advocaat van de stad Bree. "Een derde heeft de feiten gemeld aan het schepencollege, met een hoop papier en mappen. En het college heeft daarop het parket gevraagd om alles te onderzoeken. De onderzoekers hebben ook dingen gevonden waar wij nooit van gehoord hebben." 

Jaak Gabriels riskeert 5 jaar cel, maar hij blijft zijn onschuld volhouden. "Mijn cliënt betwist dat hij strafbare fouten heeft gemaakt", zegt zijn advocaat Pieter Helsen. "Hij gaat de vrijspraak vragen."

Meest gelezen