Hoe hard beukt de zee op onze kust in? Testdijk in Raversijde brengt het de komende 7 jaar in kaart

In Raversijde bij Oostende wordt een testdijk gebouwd op het strand van 20 meter op 20 meter in gewapend beton. In de dijk zijn sensoren aangebracht die gegevens zullen verzamelen over de kracht waarmee de zee tijdens stormen op het land inbeukt in de komende zeven jaar. Tot nu toe werden zulke testen in ons land alleen maar in theorie of in laboratoria uitgevoerd, dat het nu ook op het strand gebeurt is uniek. 

De dijk wordt gebouwd door het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), maar het onderzoek gebeurt door de universiteit van Gent (UGent) en het Waterbouwkundig Laboratorium en past in het Belgische Crest-project (Climate Resilient Coast, ofwel een kust die tegen het klimaat bestand is).  De dijk wordt met opzet gebouwd op het strand dat tevoorschijn komt tussen hoog- en laagwater. De onderzoekers zullen door de dijk gegevens verzamelen over de golfslag en golfkracht. Op dat intertijdengebied komen ook nog drie meetpalen en daarnaast is er nog een boei in dieper water, die de golven zal meten. Alle gegevens zullen naar een laboratoriumkeet geleid worden op de zeedijk. 

40 stormen

Tijdens de komende zeven jaar worden zo'n 40 stormen verwacht, die belangrijk genoeg zijn om in kaart te brengen. Uit de gegevens willen de onderzoekers bijleren over de opwarming van de aarde en over hoe we onze kust de komende jaren nog beter kunnen beschermen tegen de stormen die met de klimaatverandering gepaard gaan. 

Meest gelezen