Schutterstoren in Zelzate wordt gesloopt: een vertrouwd dorpsgezicht verdwijnt na bijna 100 jaar

Na bijna 100 jaar verdwijnt op de Grote Markt in Zelzate de schutterstoren van café Gaumont. De afbraak van de toren van 30 meter hoog lokt elke dag veel kijklustigen en maakt ook veel herinneringen los.

In de toren wordt al lang niet meer geschoten. Maar op topdagen kwamen er tot 250 schutters hun pijlen afvuren op de staande wip. Vorig jaar besliste de eigenaar de toren af te breken omdat herstellingen te duur zijn. De toren is in 1928 eigenhandig in elkaar getimmerd door Edward Goossens. De gigantische toren is tot vandaag een vertrouwd dorpsgezicht, maar wordt nu elke dag een beetje kleiner. De aannemer demonteert eerst de houten onderdelen, daarna is de stalen constructie aan de beurt.

Plaatselijke schutterskoning

Willy Van Dixhoorn (69), kleinzoon van Edward Goossens, is naar eigen zeggen met pijl en boog geboren in de toren. Hij is ook twee jaar op rij de plaatselijke schutterskoning geweest. Als jonge gast verdiende hij een aardige zakcent in het café van zijn moeder. Eén van zijn taakjes als kleine jongen was de pijlen die langs de binnenkant in het kippengaas vast geraakten, weer los te maken. Maar hij heeft die binnenkant nog beter leren kennen toen hij die als twintiger in een laag witte verf moest steken.

Ik heb intussen wel een souvenir uit één van de containers gevist
Willy Van Dixhoorn

"Er waren problemen met de ramen in de toren, en toen die werden dichtgetimmerd, klaagden de schutters dat er te weinig licht was", vertelt Willy. "De goedkoopste oplossing was de binnenkant wit te verven en dat heb ik dus gedaan. Ik heb het kippengaas vervangen door platen en alles in het wit gezet."

De zus van Willy heeft het café overgenomen toen hun moeder overleed. Zelf startte hij een vishandel in Zelzate. Maar nu hij met pensioen is, gaat hij elke dag kijken hoe de toren wordt afgebroken. "Ik heb intussen wel een souvenir uit één van de containers gevist", zegt hij: "Een plank die ik zelf nog heb wit geschilderd."

Meest gelezen