Foto: Goudblommekeinpapier.be

Toekomst van stamcafé van René Magritte, Louis Paul Boon en Hugo Claus in Brussel opnieuw onzeker

Erfgoedcafé Goudblommeke in Papier zit in slechte papieren. De zaak heeft fel te lijden onder de coronacrisis. Het café werd 15 jaar geleden al eens van de ondergang gered, onder meer door Samson-stem Danny Verbiest. Maar nu dreigt het opnieuw failliet te gaan.

"De sluiting door de coronacrisis zorgt ervoor dat we in woelig water zitten", zegt Paul Merckx. "Het Goudblommeke is erg afhankelijk van het bezoek van toeristen maar ook van mensen die in de buurt werken. In totaal zijn we nu al acht maanden gesloten. Maar de vaste kosten blijven lopen, in totaal komt dat maandelijks op ruim 8.000 euro."

Bekende namen

Goudblommeke in Papier is een uniek café. Het is een van de weinige Brusselse cafés waarvan het interieur beschermd is.  En het kreeg in het verleden vaak  beroemde artiesten over de vloer.  Schrijver Hugo Claus vierde er zijn eerste huwelijk en was er kind aan huis. Eerder was ook kunstschilder René Magritte een vaste tooghanger, net zoals schrijver Louis Paul Boon. 

Sympathisanten

Goudblommeke in Papier hoopt op eigen krachten en met hulp van sympathisanten er bovenop te komen. "Op extra steun van de overheid rekenen we niet. We gaan er niet vanuit dat bijvoorbeeld de stad voor ons een uitzondering zal maken. Op eigen initiatief hebben we een collecte gehouden, ook bij onze coöperanten, dat heeft 15.000 euro opgeleverd. Zo kunnen we weer even verder in de hoop dat we over enkele maanden opnieuw de deuren kunnen openen", zegt Paul Merckx.  "En dan maar hopen dat onze klanten terugkomen."

Meest gelezen