Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Facebook en Instagram blokkeren president Trump tot einde ambtstermijn: "Risico is te groot", zegt CEO Zuckerberg

Facebook en Instagram schorsen Donald Trump voor onbepaalde tijd en minstens tot het einde van zijn ambtstermijn. Dat heeft CEO Mark Zuckerberg aangekondigd. "Het risico is te groot", klinkt het. Na de bestorming van het Capitool hadden Twitter en Facebook Trump tijdelijk geschorst wegens meerdere schendingen van hun regels. Trump postte onder andere een video, waarin hij zegt dat hij van de betogers houdt en opnieuw claimt dat hij de echte winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is. Pas daarna riep hij de betogers op om naar huis te gaan. Twitter heeft vannacht aangekondigd dat Trump 12 uur lang niets kan posten.

Facebookbaas Mark Zuckerberg heeft de schorsing van de accounts van Donald Trump op Facebook en Instagram verlengd tot het einde van zijn ambtstermijn op 20 januari.  "Wij geloven dat de risico's om de president tijdens deze periode toe te laten onze diensten te blijven gebruiken eenvoudigweg te groot zijn", klinkt het in de aankondiging.

"Na de certificatie van de verkiezingsresultaten door het Congres moet de prioriteit voor het hele land nu zijn om ervoor te zorgen dat de overblijvende 13 dagen, en de dagen na de inhuldiging (van president Joe Biden, red.), vredevol en volgens de gevestigde democratische normen verlopen", klinkt het nog.

Vannacht hebben Twitter en Facebook de accounts voor respectievelijk twaalf en 24 uur geschorst. "Als een resultaat van de ongeziene en aanhoudende situatie in Washington D.C., hebben we drie posts van @realDonaldTrump verwijderd die eerder vandaag werden geplaatst", post Twitter zelf op het sociale mediakanaal. 

De tweets zouden herhaalde en ernstige schendingen van Twitters beleid rond burgerlijke integriteit inhouden. De tweets zijn dan ook vervangen door de volgende boodschap: "Deze Tweet is niet meer beschikbaar omdat deze de Twitter-regels heeft geschonden." Het account van Trump is ook voor 12 uur geblokkeerd. 

Het bedrijf waarschuwt nog dat als de tweets niet worden verwijderd, het account geblokkeerd zal blijven. Ook "toekomstige inbreuken van de regels zullen tot een permanente schorsing van Trumps account leiden", klinkt het. 

Trump riep tijdens de bestorming van het Capitool op tot kalmte, maar bleef ook benadrukken dat hij de verkiezingen gewonnen zou hebben. Daarnaast postte hij ook een videoboodschap waarin hij zegt dat hij van de betogers houdt en hen beschrijft als patriotten. 

Het waren YouTube en Facebook die de video eerst verwijderden. Twitter maakte het onmogelijk om op de video te reageren of de tweet te liken en retweeten. Niet zoveel later verwijderde het bedrijf de video en de andere tweets toch, waarna Trumps account geblokkeerd werd. Niet veel later kwam ook Facebook met een statement dat Trumps account zou worden geblokkeerd.

"We hebben op de pagina van president Donald Trump twee overtredingen van onze regels vastgesteld, die resulteren in een schorsing van 24 uur, wat wil zeggen dat hij de mogelijkheid verliest om te posten op het platform tijdens die tijd", schreef het bedrijf op Twitter.

Meest gelezen