Nicolas Maeterlinck

Ex-topman Studio 100 veroordeeld voor miljoenenfraude: bijna 5,5 miljoen euro op eigen rekening

Een ex-topman bij het amusementsbedrijf Studio 100 is veroordeeld tot 40 maanden cel, de helft met uitstel, voor miljoenenfraude. De man slaagde erin om samen met een kompaan via valse facturen bijna 5,5 miljoen euro op zijn eigen rekening te laten storten. 

De miljoenenfraude kwam in het voorjaar van 2016 aan het licht na een interne controle van het amusementsbedrijf. Er werd meteen een gerechtelijk onderzoek gestart.

Daaruit bleek dat een voormalige financieel directeur al jarenlang onterecht bedragen op zijn eigen rekening liet storten. Via verschillende malafide vennootschappen van een kennis werden fictieve facturen overgemaakt aan Studio 100. Het gesjoemel startte al in 2005 en duurde tot april 2016. Studio 100 werd in die periode bijna 5,5 miljoen euro afhandig gemaakt. De man werd op staande voet ontslagen. 

De feiten duurden geruime tijd en het nadeel voor Studio 100 was aanzienlijk

Persrechter Goedele Franssens

De topman moest zich samen met twee anderen, een man en een vrouw, verantwoorden voor de rechtbank. Alleen de topman en zijn kompaan zijn uiteindelijk veroordeeld. "De rechtbank heeft geoordeeld dat zij zich schuldig gemaakt hebben aan zeer langdurige en uitgebreide fraude", zegt persrechter Goedele Franssens. "De feiten hebben gedurende een zeer ruime periode plaatsgevonden en het nadeel voor Studio 100 was dan ook zeer aanzienlijk." 

De topman werd veroordeeld tot een celstraf van 40 maanden, waarvan hij de helft effectief moet uitzitten. Hij moet ook 4,8 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen, voornamelijk aan Studio 100. Daarnaast wordt ook een bedrag van meer dan 4 miljoen euro verbeurd verklaard. Dat geld gaat vooral naar Studio 100. De man kreeg ook een beroepsverbod. Ook zijn mannelijke kompaan, die de facturen via zijn vennootschappen opstelde, werd veroordeeld. Hij krijgt een celstraf van 30 maanden, waarvan de helft met uitstel, en een beroepsverbod. Er is ook een bedrag van 1 miljoen euro verbeurd verklaard. Ook dat gaat vooral naar Studio 100. 

De rechtbank is toch een pak milder geweest dan het openbaar ministerie

John Maes, advocaat ex-topman Studio 100

De twee mannen kunnen wel nog in beroep gaan. Het is niet zeker of de ex-topman daarvan gebruik zal maken. "We moeten vaststellen dat de rechtbank toch een pak milder is geweest dan het openbaar ministerie", zegt zijn advocaat John Maes. "Het openbaar ministerie had 40 maanden cel effectief gevraagd. We gaan het vonnis wel bestuderen."

Ook de advocaat van de kompaan bekijkt de kwestie. "Mijn cliënt is over dezelfde kam geschoren als de eerste beklaagde. We gaan nader bekijken welke motieven de rechtbank daarvoor heeft", zegt advocaat Bart Verbeelen. Volgens de advocaat is zijn cliënt onschuldig. "Hij heeft in opdracht van eerste beklaagde een aantal facturen gericht aan Studio 100 voor prestaties waarvan wij zeggen dat die wel degelijk geleverd zijn. Dat blijkt ook uit het dossier. Maar een deel zou teruggevloeid zijn naar de eerste beklaagde, die op die manier een illegaal vermogen voor zichzelf heeft gecreëerd. Het is spijtig dat hij wat schuld betreft gelijkgesteld is aan de eerste beklaagde", aldus de advocaat.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen