Jasper Jacobs

Meer dan de helft van de bewoners van de woonzorgcentra in Vlaanderen volgende week gevaccineerd

Tegen het einde van volgende week zullen meer dan de helft van de bewoners van woonzorgcentra in Vlaanderen gevaccineerd zijn. Daarbovenop zullen de woonzorgcentra die vanaf 18 januari hun bewoners vaccineren, op hetzelfde moment ook hun personeel vaccineren.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft de voorbije dagen een eerste planning opgesteld voor de vaccinatie van de bewoners van woonzorgcentra in Vlaanderen. Tegen het einde van volgende week zouden zo'n 45.000 bewoners in 400 woonzorgcentra gevaccineerd moeten zijn. De weken daarop volgen de andere 400 woonzorgcentra zodat tegen eind januari alle bewoners in Vlaanderen een eerste dosis van het vaccin gekregen hebben. Uitzonderingen zijn er voor woonzorgcentra waar er een corona-uitbraak is of als ze het op eigen vraag willen uitstellen naar februari. In totaal gaat het over zo'n 85.000 kwetsbare mensen. Vanaf eind januari starten de vaccinatiemomenten voor de tweede dosis.

Tegen het einde van de maand zijn 85.000 kwetsbare mensen gevaccineerd.

Joris Moonens, Woordvoerder Zorg en Gezondheid

Personeel volgt

Niet enkel de bewoners, maar ook het personeel die in de woonzorgcentra werken, zal vanaf 18 januari samen met de bewoners gevaccineerd worden. Het gaat niet enkel over het zorgpersoneel, maar ook het administratief personeel, het keukenpersoneel, stagiairs en anderen. Hoeveel personeelsleden het vaccin krijgen, hangt uiteraard af van hoe groot de vaccinatiebereidheid is.

Door eerst in de woonzorgcentra te vaccineren, beschermen we de meest kwetsbaren

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid is tevreden: “Deze week geven we de woonzorgcentra en ziekenhuizen de kans om het logistieke proces in de vingers te krijgen, volgende week wordt duidelijk een versnelling hoger geschakeld. Door eerst in de woonzorgcentra te vaccineren, beschermen we de meest kwetsbaren. De website laatjevaccineren.be biedt zeer nuttige informatie over het belang van een vaccinatie.”

Meest gelezen