Biostatisticus Geert Molenberghs: "Duizenden reizigers keerden besmet terug naar ons land"

Duizenden reizigers kwamen afgelopen kerstvakantie besmet terug vanuit het buitenland. Dat vertelt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KULeuven) aan de kranten van het Mediahuis. Vooral bij reizigers uit Midden- en Oost-Europa werden veel besmettingen vastgesteld. 

Zo'n tweeduizend tot vijfduizend reizigers testten bij aankomst in ons land positief op het coronavirus, nadat ze uit het buitenland terugkeerden. Dat is toch de schatting van biostatisticus Molenberghs. "Dit gaat om de mensen die getest zijn bij aankomst op de luchthaven of in het treinstation, maar die procedure staat pas op punt sinds het einde van de kerstvakantie. Vandaar is maar 11 procent van terugkerende reizigers op die manier getest. Andere reizigers kunnen er nog steeds voor kiezen om zich te laten testen bij de huisarts. Vanaf deze week zullen er ook meer mensen kunnen getest worden op de luchthaven of in treinstations."

De meeste besmettingen werden aan het einde van de kerstvakantie vastgesteld bij reizigers uit Midden- en Oost-Europa. Dat is volgens de biostatisticus niet helemaal verwonderlijk. "Er zijn heel wat mensen uit die regio die bij ons werken en traditioneel tijdens de kerstvakantie hun familie bezoeken. In die landen liggen de coronacijfers wel een pak hoger dan bij ons. Dat geldt eigenlijk voor bijna elk ander land in Europa. De reizigers nemen daar deel aan het familiale leven. Dus dan verbaast het niet dat sommigen van daar het virus mee naar hier brengen."

In de eerste plaats denken we nu aan de Britse variant. Die proberen we met man en macht buiten te houden

"We zijn hoe dan ook ongerust over elk risico dat trafiek vanuit het buitenland met zich meebrengt, maar in de eerste plaats denken we nu aan de Britse variant", benadrukt Molenberghs. "Die proberen we met man en macht buiten te houden. Het is dus heel belangrijk dat iedereen die uit het buitenland komt voldoende getest wordt."

Aangezien niet iedereen getest wordt op de luchthaven of in het treinstation, en ook niet iedereen een passenger locator form invult, liggen de besmettingscijfers bij reizigers mogelijk nog hoger. "In werkelijkheid gaat het totale aantal inderdaad veel hoger liggen", geeft Molenberghs toe. "Hoeveel meer weten we niet exact. Via luchthavens en treinstations worden wel strengere controles gedaan op het invullen van dat formulier. Maar bij reizigers die met de wagen komen, zijn er af en toe mensen die hun formulier niet hebben ingevuld. Maar dat gaat slechts om een fractie. waarvan we het weten. Hoe meer er gecontroleerd wordt, hoe meer je op de hoogte bent."

Meest gelezen