Boeing betaalt Amerikaanse overheid 2,5 miljard dollar om niet meer vervolgd te worden voor ongevallen met 737 MAX

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing moet een bedrag van 2,5 miljard dollar (ongeveer 2 miljard euro) ophoesten wegens het misleiden van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Dat zijn het concern en het Amerikaanse ministerie van Justitie donderdag overeengekomen in een schikking.

Boeing werd ervan verdacht de toezichthouder te hebben misleid bij de keuring van het toestel 737 MAX, waarmee in 2018 en 2019 twee dodelijke crashes gebeurden. Daarbij kwamen in totaal 346 mensen om het leven.

"De misleidende verklaringen, halve waarheden en omissies van Boeing-werknemers hebben de FAA belemmerd om de veiligheid van vliegtuigpassagiers te kunnen garanderen", aldus één van de aanklagers.

Het bedrag voorziet onder meer 500 miljoen dollar voor een fonds dat familieleden en nabestaanden van de slachtoffers van de 737 MAX-crashes moet compenseren. Ook wordt bijna 1,8 miljard dollar uitgetrokken voor een schadevergoeding aan de klanten van Boeing die lange tijd niet met hun aangekochte 737 MAX-toestellen konden vliegen.

Nabestaanden van de slachtoffers van het ongeval met een Boeing van Ethiopian Airlines zetten niettemin door met hun rechtszaak tegen de vliegtuigfabrikant.

Meest gelezen