Archieffoto: samenkomst van de 2 brandweerposten in Poperinge in 2017
Radio 2

Brandweermannen van Poperinge brouwen bier voor Duitse collega’s: "Als teken van vriendschap en omdat ons bier lekkerder is"

De brandweerlieden van Poperinge hebben voor hun Duitse collega's bier gebrouwen, als teken van vriendschap en respect. Maar ook om de 54 jaar oude band tussen de 2 brandweerposten te vieren. Samen klinken, zat er door corona nog niet in, maar de brandweerlieden van het Duitse Obergrenzebach konden wel al een eerste keer proeven van het bier.

De brandweerpost van Poperinge ligt in de streek van de hopteelt. Daarom zijn enkele lokale brandweermannen begonnen met het brouwen van bier in de Poperingse biobrouwerij De Plukker. “Het biertje heet: Obergrenzebacher”, zegt sergeant Wout Caron, die vorig jaar met een werkgroep een nieuw bier begon te brouwen voor de bevriende brandweerpost in Obergrenzebach in Duitsland.

Vriendschapsband

“We zijn al 54 jaar lang verbroederd", gaat Caron voort. "In Duitsland bestaan er niet zoveel lekkere bieren als bij ons. Daarom wilden we hen al vorig jaar in mei verrassen met het nieuwe bier. Maar door corona werd hun geplande komst naar Poperinge en het brouwproces uitgesteld."

"We hebben uiteindelijk 1.000 liter gebrouwen. We stuurden onlangs 50 pakketjes op naar onze Duitse vrienden, zodat ze al konden degusteren in de nieuwjaarsperiode. De commentaren waren heel positief.”

In Duitsland bestaan er niet zoveel lekkere bieren als bij ons. Daarom wilden we hen verrassen met een eigen brouwsel.

Sergeant Wout Caron

De Obergrenzebacher werd een typisch Duits bier, maar met Poperingse invloeden. “We hielden rekening met hun voorkeuren en gewoontes. Het alcoholpercentage is 5,3 procent, dat is lager dan bij ons. En het bier is gebrouwen op basis van tarwemout in plaats van gerstemout, een primeur voor lokale biobrouwerij De Plukker", zegt de sergeant.

"Hopelijk kunnen we dit jaar eindelijk samen klinken op onze vriendschap en gezondheid", klinkt het. "Normaal zien we elkaar een keer per jaar in Poperinge of Obergrenzebach, aangevuld met meer persoonlijke bezoeken naar aanleiding van huwelijksfeesten, geboortes en begrafenissen."

Radio 2

Meest gelezen