Brugse koetspaarden staan te dik: "50 coronakilo's te veel"

Ook de paarden van de Brugse koetsiers hebben last van coronakilo's. Ze "werken" al ruim 2 maanden niet meer. "Ook al passen we de voeding aan, ze zijn gemiddeld 50 kg bijgekomen", zegt Mark Wentein van de Brugse koetsiers.

Er rijden sinds eind oktober vorig jaar geen koetsen meer in het centrum van Brugge. Doordat de paarden veel stil staan, zijn ze dikker geworden. Mark Wentein: "Als je weet dat een paard rap 500 à 600 kg weegt, mag je zeggen dat ze nu gemiddeld 10 procent zwaarder staan. Door de winterkou staan ze bovendien bijna niet in de weide.  Ze staan dus veel stil op stal."

Weinig beweging dus. Dan maar hun voeding aanpassen. "Als onze paarden werken, krijgen ze krachtvoer. Nu zetten we hen op dieet: droog en ruw voer, hooi, veel water en weinig eiwitten. Maar dat heeft weinig effect. Ze dikken toch aan. Als het echt te erg wordt, kunnen we overschakelen naar een dieet van houtkrullen."

Mark Wentein verwacht niet dat zijn paarden snel zullen afvallen. "Misschien zullen er in de paasvakantie weer koetsen mogen rijden. Maar het heeft weinig zin dat wij alleen weer werken. Toeristen komen niet alleen voor een koetsritje naar Brugge. Ze komen voor het totaalpakket: restaurants, cafés, terrasjes, winkels en musea."

Meest gelezen