Archieffoto: Hendrik Verkest samen met West-Vlaams gouverneur Decaluwé
Foto Kurt bvba

Burgemeester van Wingene geeft na 31 jaar zijn sjerp door

De burgemeester van Wingene, Hendrik Verkest (CD&V), geeft vandaag na 31 jaar zijn sjerp door. Zijn opvolger, Lieven Huys (CD&V) legt om 10.00 uur de eed af.

In Wingene is het een bijzondere dag voor burgemeester Hendrik Verkest (CD&V). Hij geeft zijn sjerp door en dat na meer dan 30 jaar dienst. Voor Verkest begon het burgemeesterschap in 1989 eerder toevallig. Hij stond plots bovenaan de verkiezingslijst voor het toenmalige CVP en tegen alle verwachtingen in werd hij verkozen. Dat kwam omdat 2 politici bij de meerderheidspartij plots overliepen naar de partij van Verkest. 

Protest en procedures om iets tegen dat overlopen te doen, hebben niets geholpen. Hendrik Verkest werd in 1989 dus verrassend de nieuwe burgemeester van Wingene. Hij reageerde daar toen zo op: "De CVP in Wingene bevindt zich al 24 jaar in de oppositie. Voor het eerst hebben wij de kans gekregen om een coalitie te vormen. Wij achten het nodig dat een partij die 44 procent van de stemmen achter zich heeft, meedoet met het beleid."

Varkenspest

De eerste 6 jaar waren woelig voor Verkest. In de gemeenteraad had hij geen meerderheid en bovendien was er eind jaren '80 ook de varkenspest. En dat in dé varkensgemeente van de provincie West-Vlaanderen. Door zijn aanpak tijdens die varkenspest heeft hij de harten van de landbouwers in zijn gemeente gewonnen. Het leverde hem een herverkiezing op in 1994.

Burgemeester Verkest bouwde Wingene uit van een boerengat tot een moderne plattelandsgemeente. In 1996 werd hem naar zijn realisaties gevraagd. "Ik verwijs naar de dorpskernvernieuwing", zei hij toen. "Er is ook het nieuwe culturele centrum in Zwevezele en het totaal gerenoveerde Kasteelpark. We hebben ook bijzonder veel aandacht besteed aan de kmo's in onze gemeente."

Gemeenteraadsvoorzitter

Hendrik Verkest is intussen 67 jaar en is na Leopold Lippens van Knokke-Heist, één van de langst zetelende burgemeesters in West-Vlaanderen. Verkest blijft wel voorzitter van de gemeenteraad in Wingene. Hij is dus nog niet helemaal weg uit de politiek daar.

Ik voel wat druk, maar het is gezonde druk

Burgemeester Lieven Huys

"Ik wil mezelf blijven"

Lieven Huys was al schepen in Wingene. Na de recentste verkiezingen was er afgesproken dat hij na 2 jaar burgemeester ging worden. "Ik voel wat gezonde druk", zegt de kersverse burgemeester Huys. "De mensen zeggen me dat ik dat wel goed zal doen, maar in de voetsporen stappen van Hendrik Verkest is niet zo simpel. Hij heeft dat 31 jaar goed gedaan. Hij heeft veel verwezenlijkt. Het zal dus niet gemakkelijk zijn. Ik wil vooral mezelf blijven. Dat vind ik erg belangrijk. Ik wil een burgemeester zijn die heel goed bereikbaar is voor zijn inwoners."

Meest gelezen