Videospeler inladen...

7 dosissen uit vaccinflesje in plaats van 5: deel van personeel van wzc in Sint-Truiden onverwacht ook al gevaccineerd

In woonzorgcentrum Triamant in Velm (Sint-Truiden) zijn gisteren niet alleen de 190 bewoners maar ook al 57 personeelsleden gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat komt omdat er meer dosissen dan verwacht uit een vaccinflesje gehaald konden worden. 

In woonzorgcentrum Triamant in Velm zijn gisteren de eerste Limburgers gevaccineerd. Niet alleen de 190 bewoners maar ook 57 personeelsleden kregen al een dosis. Bij de vaccinatie bleek namelijk dat er tot 7 dosissen uit een flesje met het coronavaccin gehaald kunnen worden. Dat zijn er 2 meer dan eerst gedacht. Daardoor was er dus nog over voor de helft van het personeel. "Ik ga niet zeggen dat er gevochten werd om een spuitje, want iedereen is heel collegiaal", lacht directeur Maartje Wils. "Maar ze waren toch wel heel blij dat ze erbij waren."

De overgebleven dosissen werden aan het personeel gegeven dat het vaccin het meest dringend nodig heeft. "We hebben voor de oudste medewerkers gekozen en de medewerkers die tot een risicogroep behoren", legt de directeur uit. "Omdat we geen vaccins wilden verspillen, hebben we ook het personeel dat vandaag aanwezig was een dosis gegeven. Iedereen is dus tot het laatste spuitje gevaccineerd."

Telling aanpassen

Het woonzorgcentrum heeft ondertussen ook al een overleg gehad met het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Zij zijn op de hoogte en weten dat er meer dosissen in een flacon zitten", besluit Wils. "Zij gaan hun telling nu gewoon aanpassen. Ik krijg volgende keer dus evenveel dosissen als ik nu gevaccineerd heb. We mogen ook doorgeven hoeveel personeelsleden in de woonzorgcentra nog gevaccineerd moeten worden."

Bekijk hieronder het gesprek met Koen Wauters in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen