Videospeler inladen...

Eén agent en vier Trump-fans lieten het leven bij bestorming van Capitool: wie waren ze? En waarom waren ze daar? 

Bij de bestorming van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington vielen uiteindelijk vijf doden. Maar wie zijn ze? En waarom waren ze daar? Een overzicht. 

Politieagent bezwijkt op de terugweg naar kantoor

Politieagent Brian Sicknick zakte ineen op de terugweg naar het politiestation, nadat hij gewond was geraakt tijdens de rellen. De omstandigheden zijn nog niet helemaal duidelijk. De tabloid The Sun schrijft dat Sicknick een brandblusapparaat tegen het hoofd kreeg.

Sicknick was sinds 2008 bij de politie. In een verklaring delen zijn collega’s mee dat ze sterk meeleven met de familie en de vrienden van de agent. "We rouwen om de dood van een vriend en een collega."

Veterane neergeschoten door politie

Tijdens de bestorming van het Capitool werd Ashli Babbitt (35) neergeschoten toen ze door het raam van een gebarricadeerde deur probeerde te breken. 

Opgepast: de beelden hieronder kunnen schokkend zijn 

Babbitt was een fervente aanhangster van de huidige Amerikaanse president Donald Trump en geloofde in de Qanon-complottheorie, die beweert dat de wereld wordt geleid door een satanistische en pedofiele elite. Volgens die theorie is het Trumps missie om die zogezegde samenzwering te onthullen.

Babbitt was een veterane. Ze diende van 2004 tot 2008 in de Amerikaanse luchtmacht en bleef daarna deel uitmaken van de reserve-eenheden. 

Drie doden door "medische noodgevallen"

Kevin Greeson, Benjamin Philips en Rosanne Boyland stierven door wat de politie een "medisch noodgeval" noemt.

Kevin Greeson (55) uit Athens, Alabama kreeg een hartaanval. De politiechef van Washington DC, Robert Contee, bevestigde gisteren dat hij een van de mensen is die tijdens de bestorming omkwamen. 

“Kevin had een geschiedenis van hoge bloeddruk en kreeg een hartaanval te midden van de opwinding”, zegt de familie van Kevin Greeson in een statement. “Hij was een fantastische vader die van het leven hield.”

Greeson was ook een fervent aanhanger van Trump. Zijn familie zegt dat hij niet naar Washington DC was afgezakt om geweld te gebruiken. Op het sociale netwerk Parler postte hij evenwel verschillende boodschappen waarin hij opriep tot geweld. “Laten we een oorlog beginnen tegen hen. Democraten hebben geen geweren… wij wel”, klinkt het bijvoorbeeld. Hij poseerde ook graag met zijn aanvalswapens.

Computerprogrammeur Benjamin Philips (50) uit Ringtown, Pennsylvania richtte de politiek geïnspireerde website "The Scummy Democrats" (Het Democratisch Uitschot, red.) op. Hij verkocht ook zogenaamde Trumparoos, kangoeroe-knuffels met het kenmerkende kapsel van Donald Trump.

Over Philips' doodsoorzaak is weinig bekend. Medebetogers die hem vergezelden, spreken over een hartaanval. De politie heeft zijn dood bevestigd.

Rosanne Boyland (34) uit Kennesaw, Georgia is het jongste dodelijke slachtoffer van de bestorming van het Capitool. Volgens de tabloid The Sun stierf ze binnen in het gedrang, maar dat is nog niet bevestigd.

“We hebben momenteel weinig informatie”, getuigde Boylands schoonbroer Justin Cave in een televisie-interview. “Maar ik geloof persoonlijk dat de president gisterenavond (woensdag, red.) met zijn woorden een rel heeft ontketend die vier van zijn grootste fans heeft gedood.”

Boyland was een heftige supporter van de huidige Amerikaanse president Trump. Op haar Facebookprofiel postte ze bijvoorbeeld links naar speeches van Trump en afbeeldingen waarin de volgende president Biden vergeleken wordt met de communistische dictator Stalin. Ook riep ze op om mogelijke ongeregeldheden bij de verkiezingen in Georgia te melden. Trump waarschuwde daarvoor, zonder duidelijke bewijzen.

Commissaris neemt ontslag

De Amerikaanse media meldden intussen dat het hoofd van de politiedienst van het Capitool, Steven Sund, ontslag neemt. Aan de Amerikaanse zender NBC News zei een woordvoerder van de politie dat hij nog aanblijft tot 16 januari. 

Na de rellen kwam er veel kritiek op de politie, die volgens critici onderbemand zou zijn geweest en de situatie fout zou hebben ingeschat.

Bekijk hier nog eens hoe de bestorming van het Capitool verliep. Opgelet: de beelden kunnen schokkend zijn: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen