Videospeler inladen...

Foltering en verkrachting in Soedanese Koranscholen

In sommige Soedanese Koranscholen worden leerlingen vastgeketend, gefolterd en verkracht. Journalist Fateh Al-Rahman Al-Hamdani stond als kind zelf doodsangsten uit in zo’n school. Hij wil de wantoestanden aan de kaak stellen en maakte twee jaar lang undercoverbeelden in scholen waar het fout loopt. De beelden zijn vanavond te zien in een lange reportage in "Vranckx" op Canvas.

Videospeler inladen...

Op de beelden is te zien hoe kinderen aan de ketting liggen en geslagen worden. Ismail en Mohamed Nader, twee jongens van veertien, hebben het zelf meegemaakt. Ze probeerden te vluchten uit hun school in Khartoum. Als straf werden ze dagen opgesloten in een kamer, zonder eten of drinken. Ze werden zwaar geslagen en hun lichamen ingesmeerd met teer. “De verwondingen waren zo erg dat ik zelfs z’n ruggengraat kon zien,” zegt Nader, de vader van Mohamed Nader. “Het was vreselijk om te zien, ik herkende mijn eigen zoon niet meer.” Het zag er niet goed uit voor Mohamed Nader. “De dokters zeiden dat zijn organen gestopt waren met werken en dat de kans groot was dat hij het niet zou overleven”, zegt moeder Fatima. Als bij wonder kon de jongen toch herstellen. 

Het was vreselijk om te zien, ik herkende mijn eigen zoon niet meer.
Vader Mohamed Nader

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

De dag na de feiten viel de politie binnen in de school. Sjeik Hoessein die de school leidde en een ander personeelslid werden opgepakt. Ze kwamen vrij op borg en de school kon gewoon openblijven.

Het verhaal van Ismail en Mohamed Nader is geen geïsoleerd geval. “Je leest wel vaker in de krant dat een sjeik kinderen verkracht of slaat. Maar ik had nooit gedacht dat het ons zou overkomen,” zegt vader Nader.

De ouders van Mohamed Nader en Ismail besloten om sjeik Hoessein, de leider van de school, voor de rechter te dagen. "We zijn niet uit op een financiële compensatie. We willen dat dit stopt”, zegt moeder Fatima.

Je leest wel vaker in de krant dat een sjeik kinderen verkracht of slaat. Maar ik had nooit gedacht dat het ons zou overkomen
Vader Mohamed Nader

Maar op de dag van de rechtszaak komt sjeik Hoessein niet opdagen. De zaak wordt uitgesteld, dat gebeurt uiteindelijk vijf keer. Ondertussen gaat de Sjeik geregeld op bezoek bij Tabya, de moeder van Ismail. “Hij bood ons veertigduizend Soedanese pond (590 euro) om mijn zoon te behandelen. Toen ik al een deel had uitgegeven, kwam hij terug. Hij zei dat ik mijn klacht moest intrekken of het geld terugbetalen.” Tabya stond met de rug tegen de muur en trok zich terug uit de rechtszaak.

Journalist Fateh Al-Rahman Al-Hamdani besloot om de sjeik zélf op te zoeken en om hem te confronteren met de gruwelijke beelden en om het te hebben over de zaak van Mohamed Nader en Ismail. Over de vastgeketende kinderen zegt de sjeik: “Ik breng kinderen groot tot mannen. Ketenen gebeurt al eeuwen in Soedan. De meeste scholen doen dit, niet alleen ik. Als kind werd ik trouwens zelf geketend.” 

Ik breng kinderen groot tot mannen. Ketenen gebeurt al eeuwen in Soedan. De meeste scholen doen dit.
Sjeik Hoessein

Ook het verhaal van Ismail en Mohamed Nader ontkent sjeik Hoessein niet. “De jongens probeerden te vluchten. De vader van Mohamed Nader vroeg me trouwens zelf om hem te ketenen. Dat hebben we niet gedaan, we hebben hem opgesloten in een cel.”

Wanneer journalist Fateh over de verkrachtingen begint, beëindigt de sjeik boos het interview. Tot een nieuwe rechtszaak is het nooit gekomen. Kort na de opnames overleed sjeik Hoessein in een auto-ongeval.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de volledige aflevering van "Vranckx: Scholieren aan de ketting": 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen