Gent heeft actieplan klaar om discriminatie en racisme aan te pakken

De stad Gent wil racisme en discriminatie op basis van leeftijd, geaardheid of beperking tegengaan. Ze heeft een plan om  slachtoffers weerbaarder te maken, en er volgen ook cursussen om je te leren verweren. Het is de bedoeling om discriminatie en racisme te bestrijden op het gebied van wonen, werk, veiligheid en onderwijs.

Vandaag heeft Gent een nieuw actieplan voorgesteld om discriminatie en racisme aan te pakken in de stad. Gent doet al langer inspanningen rond het thema. Zo deed de stad al praktijktesten op de huurmarkt om te zien of alle mensen dezelfde kansen kregen om een huis te huren. Nu wil ze dat ook doen op de arbeidsmarkt. Er is ook een nieuw plan klaar dat gericht is op zorg voor de slachtoffers. De stadsdiensten werken samen aan zo'n 32 concrete acties. 

Hoe aanpakken?

Om te beginnen lanceert de stad een campagne met filmpjes die gemaakt zijn met een verborgen camera die tonen hoe slachtoffers en omstaanders reageren als ze met racisme of discriminatie geconfronteerd worden. “Mensen weten meestal niet hoe ze juist moeten reageren als je haatspraak ziet op straat,” legt Katrien Staelens uit, die het plan mee heeft uitgewerkt. “Het vraagt moed om je te verweren, zowel voor slachtoffers als voor de omstaanders die het zien.” Voorts wil de stad de Gentenaars weerbaarder maken met cursussen. Er komen lessen om te leren hoe je jezelf kan verweren. Wie daar interesse voor heeft kan zich inschrijven via de website van de stad Gent.

Het is een plan dat de hele regeerperiode van dit stadsbestuur doorloopt, tot en met 2024. Er komen 32 concrete acties. "Die zullen opgevolgd worden", zegt Staelens. “We werken samen met wetenschappers en experten voor advies.”

Meest gelezen