Hoe verging het Devon Sawa, die 20 jaar geleden als "Stan" zijn obsessie voor Eminem niet kon bedwingen?

Twintig jaar geleden wist Eminem ook de Vlaamse jeugd te overtuigen met "Stan", een nauwelijks iets aan de verbeelding overlatend lied over een obsessieve fan die er niet in slaagt met de Amerikaanse rapper in contact te komen. Intussen verwaarloost hij zijn zwangere vriendin, om uiteindelijk met haar in de autokoffer van een brug te rijden, enkel en alleen in de hoop dat Eminem hem zou opmerken. In de begeleidende videoclip werd de rol van Stan vertolkt door de Canadese acteur Devon Sawa, die toen al heel wat meisjesharten sneller had doen slaan in het spookjesavontuur "Casper" en de romantische komedie "Now and then". Maar als prille twintiger wilde Sawa een andere weg inslaan.

Devon Sawa: "Mijn boekingsagent ging er aanvankelijk niet mee akkoord dat ik aan de Eminem-video van "Stan" zou meewerken. "Eminem? Dat is toch niets voor jou!" Maar ik was meer dan overtuigd en had geen zin om met zijn mening, of die van zijn team, rekening te houden." (Vice Canada, december 2018)

"Er heerste in die tijd ook een grote aversie bij boekingsagenten om hun klanten te laten meewerken aan muziekvideo’s. Meestal werden toen aanvragen in die zin geweigerd." (Bloody Disgusting, november 2020)

"Ik heb bij mijn boekingsagentschap moeten smeken en pleiten om aan de video te mogen meewerken. Want Eminem was toen nog niet de Eminem die hij later geworden is. Na het succesvolle "Final destination" (kassucces uit 2000 dat Sawa een Saturn Award, die onder meer films in het horrorgenre in de bloemetjes zet, opleverde, red) kreeg ik het moeilijk verkocht om samen te werken met een onbekende blanke rapper. Maar het werden 3 geweldige opnamedagen, te gek voor woorden eigenlijk. Ik wilde toen ook die dingen doen die 'punk' waren, die veraf lagen van het lieve jongen-imago dat ik bijvoorbeeld door "Casper" gekregen had." (SPIN, februari 2016)

Volgens Sawa, zo liet hij in oktober 2017 alvast via Twitter weten, kwam hij in het oog van Dr. Dre, die de videoclip zou regisseren, terecht omdat die een fan van de film "Final destination" was. Het feit dat hij in die periode zelf "donkere gedachten" had was dan weer een pluspunt. De opnames omschreef hij als "een gigantisch feest".

Sawa: ""Stan" is een van de weinige projecten waar ik nu nog over opschep. Als men me vraagt wat ik vroeger zoal gedaan heb, dan is mijn antwoord steeds: "Wel, ik was te zien in de Eminem-video." Het was dan ook een iconisch moment: Dr. Dre (die onder meer in 1996 samen met Blackstreet een hit had met "No diggity", red) deed de regie en Eminem was het hoofdpersonage, ook al was hij toen nog niet zo bekend. Ik ben nog steeds trots dat ook ik aan die video heb kunnen meewerken. En dat Dr. Dre me helemaal uit mijn bol heeft laten gaan tijdens de opnames." (Vice Canada, december 2018)

"Nog iedere dag krijg ik op mijn Instagram- of Twitteraccount wel een verwijzing naar "Stan". En te denken dat "Stan" nu een officieel woord is en in de Oxford English Dictionary opgenomen is (dat gebeurde in juni 2018, red). Al geef ik toe dat ik te oud geworden ben om een zin als "I totally stan that movie" over mijn lippen te krijgen." (Vice Canada) Een “Stan” is een fanatieke en obsessieve fan, vooral van een bekend iemand.

"Stan" werd alvast een wereldhit, met nummer 1-noteringen in onder meer Groot-Brittannië, Australië, Brazilië en Duitsland. In Vlaanderen steeg de single in januari 2001 door naar de top 3. De video werd vervolgens 5 keer genomineerd voor een MTV Video Music Award:

Na "Final destination" en de "Stan"-video raakte Sawa acteergewijs op de dool. Rond 2005 trok Sawa zich dan ook terug uit de schijnwerpers, "na een paar slechte carrièrekeuzes", en vertrok hij onder meer naar Azië om er zich te bezinnen over zijn toekomst: "Die rustpauze, ik wist zelfs niet of ik daarna nog zou willen acteren. Dat was een goed uitgangspunt. Ik nam een stap terug, om me vervolgens te motiveren een stap vooruit te zetten, maar dan met een meer voldaan gevoel. Ik kan nu ook rustiger nadenken over de projecten die ik wil aanvaarden. Ik zal nu niet meer blindelings springen op een film over aliens die in een of andere ruimte vechten met zombies." (Oh No They Didn’t, juni 2012)

"Ik had er tijdens die rustpauze geen flauw benul van of ik ooit nog als acteur zou terugkeren. Ik werkte wel nog mee aan een paar onafhankelijke producties, om verlost te zijn van de chaos van Hollywood, maar dat zijn films geworden waar ik nu nauwelijks trots op kan zijn. Maar uiteindelijk kon ik toch geen afscheid nemen van het wereldje." (US Weekly, september 2017)

"Het is eigenlijk door een toeval dat ik terug voltijds ben beginnen acteren. Ik kreeg een script toegestuurd en besloot om er met een auditietape op te reageren. Nog geen week later zat ik al bij diverse managers aan tafel, wat me deed beseffen dat ik deze job wilde blijven doen. Tja, daar heb ik dus 5 jaar over moeten nadenken." (Tell-Tale TV, juli 2017)

Na 5 jaren rustpauze was hij dus klaar voor een nieuwe start en dat vertaalde zich uiteindelijk in een hoofdrol in de tv-serie "Nikita": "Met "Nikita" had ik het gevoel dat ik me opnieuw als acteur kon laten gelden. Ik ben gevraagd voor 2 afleveringen, maar het werden er uiteindelijk veel meer." (Oh No They Didn’t) Vier seizoenen lang speelde Sawa de rol van Owen Elliot/Sam Matthews in "Nikita", die diverse nominaties voor een Teen Choice Award en een Primetime Emmy Award in de wacht sleepte.

"Omdat "Nikita" televisie was, iets wat ik voordien nooit gedaan had, was die serie voor mij een enorm leerproces. Maar eens ik dat onder de knie had, wist ik dat ik op die bal moest blijven slaan." (Tell-Tale TV) Dat vertaalde zich in 2017 in een nieuwe hoofdrol in de serie "Somewhere between", naast Paula Patton, vooral bekend van "Mission Impossible - Ghost Protocol". Die serie werd na één seizoen wel opgedoekt. Er waren ook nog gastrollen in onder meer "Hawaii Five-O" en "MacGyver".

Sawa, intussen 42 , is getrouwd met voormalig tv-producente Dawni Sahanovitch, die momenteel haar brood verdient als interieurdesigner. Het koppel heeft 1 zoon en 1 dochter.

Meest gelezen