Koerierdienst DPD schort bestellingen tussen het VK en de EU op wegens "complexe brexitprocedures"

Het koerierbedrijf DPD zal voorlopig geen bestellingen via de weg meer uitvoeren tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dat geldt ook voor bestellingen van en naar Ierland. Het bedrijf wijt dat aan de complexe procedures wegens de brexit. Ook sommige Schotse vissers stoppen hun uitvoer naar de EU en vrezen dat hun zaak niet langer leefbaar zal zijn met de ingewikkelde brexitvoorschriften.

In een mededeling zegt DPD UK, het Britse filiaal van het bedrijf, dat het voorlopig stopt met bestellingen over de weg vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie. Dat geldt ook voor leveringen naar Ierland, een EU-lidstaat. Volgens DPD is dat grotendeels het gevolg van het extra administratieve werk dat nodig is om Britse goederen naar de EU te vervoeren. 

Het EU-VK-handelsakkoord leidt tot meer ingewikkelde procedures en douaneformaliteiten

DPD UK in een mededeling

Nog volgens het bedrijf wordt een vijfde van de pakjes verstuurd met onvolledige en foutieve gegevens en moeten die daarom terug naar de afzender. Dat brengt allerlei extra werk met zich mee en komt bovenop de vertragingen in de Britse havens voor de overtocht naar het vasteland. Vanuit België verstuurt DPD echter nog altijd pakjes naar het VK.

De maatregel is voorlopig en DPD hoopt om op woensdag 13 januari de normale dienstverlening naar de EU te kunnen hervatten. Ook andere logistieke bedrijven melden problemen tussen het VK en de EU en klagen over administratieve rompslomp.

Ook Schotse vissers vrezen voor hun toekomst

Eerder vandaag hadden een aantal Schotse visbedrijven ook al hun uitvoer naar de Europese markten opgeschort. Ook zij klagen erover dat de ingewikkelde administratieve procedures voor uitvoer naar de EU niet langer toestaan dat hun schaaldieren en vis een dag na de vangst terechtkomen op de Europese markt. Leveringen die normaal op een dag afgewerkt kunnen worden, duren sinds nieuwjaar drie dagen of gaan gewoon niet door.

Los van de douaneformaliteiten moeten die ladingen vis en schaaldieren voortaan ook over een speciaal gezondheidscertificaat beschikken en in Schotland duurt dat soms tot vijf uur om dat document te verkrijgen, klagen de vissers. De afnemers in de EU willen uiteraard hun product vers krijgen en haken af, aldus de Schotse vissers. DFDS, de belangrijkste transporteur voor Schotse visserijproducten, heeft de leveringen over het Kanaal tot volgende maandag opgeschort om een aantal administratieve problemen recht te zetten. 

Dankzij zijn lange kustlijn kan het Verenigd Koninkrijk en dan zeker Schotland een erg grote exclusieve economische zone met rijke visgronden in de Noordzee en de Atlantische Oceaan claimen. Schotland is dan ook een belangrijke leverancier van vis, kreeften, mosselen, maar uiteraard ook zalm en andere zeevruchten aan de Europese Unie. De EU en het VK hebben vorige maand een handelsakkoord gesloten om een harde brexit met tarieven te vermijden, maar de uitvoer lijdt nu onder onduidelijke procedures, extra rompslomp en daaraan verbonden kosten. Nochtans waren veel Schotse vissers eerder gewonnen voor de brexit omdat zij hoopten om opnieuw het monopolie te krijgen over hun rijke visgronden, maar ze moeten die producten natuurlijk wel kunnen uitvoeren.

Als de Schotse kreeften niet snel ter bestemming zijn, willen de klanten ze niet meer.
AFP or licensors

Meest gelezen