Peter Malaise

Ronsenaars kunnen Koningspaar toejuichen vanuit het deurgat tijdens  Bommelsfeesten

De Bommelsfeesten in Ronse, een soort carnaval, gaan dit weekend voor het grootste deel virtueel. Er mag geen vuurwerk worden afgeschoten en er kan ook geen stoet uitgaan. Maar het Koningspaar zal wel in de langste optocht ooit door de straten rijden en mensen mogen van in het deurgat kijken. Het Koningspaar blijft ook een jaar langer aan omdat er geen nieuwe verkiezing is geweest. 

De Bommelsfeesten in Ronse zien er door de coronapandemie dit weekend anders uit dan andere jaren. Er zal geen massa volk op straat zijn, geen vuurwerk en ook geen stoet. Er zijn wel optredens van artiesten die je online kan bekijken. Koningspaar Justine Van den Driessche en Jens Delusinne blijven nog een jaartje langer aan als Bommelspaar. Ze hebben als Koning en Koningin de Bommelsfeesten, het carnaval in Kleve, het banket en de prijsuitreiking meegemaakt. Maar alle activiteiten die daarna kwamen zijn afgelast. 

Alternatief

Om toch een beetje feest te vieren heeft de Raad der Bommels dit weekend een alternatief carnaval bedacht. De stoet is vervangen door een extra lange rondrit van het Koningspaar in de Koningswagen. Het paar is in het echte leven ook een koppel zodat ze samen in de wagen mogen. Ze rijden alleen rond met de chauffeur en ze zullen geen gadgets uitstrooien, wat anders wel gebeurt. Op de computer kan je de rit volgen en mensen mogen ook van in het deurgat kijken en hen toejuichen. Koninging Justine merkt dat de mensen er naar uitkijken. "Ze kunnen even met iets luchtiger dan corona bezig zijn. Er zijn mensen die zich gaan verkleden als ze buiten komen, of hun huis versieren. Er wordt mooi weer voorspeld, we hopen dat er veel mensen voor hun deur gaan staan.”

Koningspaar

Het Koningspaar van de Bommels is niet noodzakelijk man en vrouw in het echte leven. In 2020 was dat wel zo. Justine en Jens werden Koningspaar precies 10 jaar nadat Jens’ ouders dat ook waren. “Het is bijzonder dat wij in hun voetsporen konden treden”, zegt Justine. Het ziet er naar uit dat de traditie zal voortgezet worden. “Wij hebben een dochter van 4, dat is nu al een fiere prinses, ik vermoed dat wij ooit ook wel koningsouders zullen worden.”

Meest gelezen