Liveblog - Premier De Croo over nieuwe Europese vaccinbestelling: "Dit gaat ons paar maanden tijdswinst geven"

De rijscholen mogen opnieuw praktijkopleidingen en examens organiseren. Dat is de enige versoepeling die is afgesproken op het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) is blij met de versnelde vaccinatiestrategie die vanmiddag is voorgesteld. "Het rijk van de vrijheid is weer in zicht", zei hij in de Kamer. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend voor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier De Croo: "Het Europese nieuws is echt goed nieuws"

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde vandaag aan dat Europa 300 miljoen extra dosissen van het Pfizer/BioNTech-vaccin heeft besteld, een verdubbeling van de eerste bestelling. "Het Europese nieuws is echt goed nieuws", reageert premier Alexander De Croo (Open VLD) in "Het Journaal".

"Er was wat kritiek de voorbije dagen dat Europa niet snel genoeg was. Ik denk dat men hier nu een antwoord geeft. Je kan ervan uitgaan dat op basis van die nieuwe vaccins, we twee à drie keer zoveel mensen voor de zomer gaan kunnen vaccineren dan we initieel gedacht hadden, rekening houdend met het feit dat er ook nog andere vaccins gaan komen. Dit gaat ons een paar maand winst geven. Wat dat exact wil zeggen, gaan we begin volgende week de details van krijgen."

We gaan jonge mensen kunnen beginnen te vaccineren voor de zomer.

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

De uitrol van de vaccins in de bredere bevolking (na de woonzorgcentra en de zorginstellingen) kan in maart starten, te beginnen met onder meer de 65-plussers. Daarvoor zullen vaccinatiecentra worden opgericht. "En men zal klaar zijn tegen begin maart", maakt de premier zich sterk.

Moet er niet 24 uur op 24 worden gevaccineerd en ook in het weekend? "Als we erin slagen om de uren uit te breiden en meer mensen te vaccineren, moeten we niet aarzelen", aldus premier De Croo. "Maar het moet veilig gebeuren. Een vaccinatiecentrum bouwen, is op zich niet zo moeilijk. Maar zorgen dat je mensen hebt die gevormd zijn en die niet te moe zijn om de vaccins te kunnen toedienen op een veilige manier... de eerste prioriteit is dat het veilig kan."

Bekijk het interview met premier Alexander De Croo (Open VLD) in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Rijscholen mogen opnieuw open, geen andere versoepelingen

Het (digitale) Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land is afgelopen. Er is één versoepeling van de coronamaatregelen afgesproken: de rijscholen gaan vanaf maandag opnieuw open. Tot nu waren de praktijkopleidingen en examens voor categorie B en BE en het terugkommoment voor het rijbewijs opgeschort.

Voor verdere versoepelingen, denk aan de contactberoepen zoals kappers, moeten we kijken naar het nieuwe Overlegcomité van 22 januari. De maatregelen blijven dus - behalve de rijscholen - aangehouden, zoals verplicht thuiswerk. Er komen ook meer controles op de werkplekken van werknemers die in quarantaine moeten zijn en ook de controles op de verplichte test en quarantaine na een niet-essentiële reis in een rode zone zullen opgedreven worden, kondigt het Overlegcomité aan.

"De situatie in ons land evolueert sinds enkele weken positief en is gunstiger dan in een hele reeks andere Europese landen. Ondanks de algemene dalende trend, stijgt het reproductiegetal opnieuw licht. Ook de bezettingsgraad van intensieve zorg blijft op een hoog niveau", klinkt het. De regeringen vinden het ook nog te vroeg om de eventuele impact van terugkerende reizigers, de voorbije feestdagen en de heropening van de scholen te evalueren.

Lees meer in dit artikel:

Koning Salman van Saudi-Arabië is gevaccineerd

De koning van Saudi-Arabië, de 85-jarige Salman, heeft vandaag de eerste dosis van het vaccin tegen het coronavirus gekregen. De vaccinatiecampagne in het land startte drie weken geleden.

In Saudi-Arabië, met 34 miljoen inwoners het dichtstbevolkte Arabische land van de Golf, zijn meer dan 363.000 gevallen van het coronavirus vastgesteld, waaronder meer dan 6.000 doden.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

WHO roept op geen bilaterale akkoorden met farmalabs te maken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opgeroepen tot een grotere solidariteit voor de vaccins tegen het coronavirus. Ook vraagt de WHO aan de rijke landen om niet langer "bilaterale akkoorden" te sluiten met de farmalabs.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, topman van de WHO, riep de fabrikanten op om de prioriteit te geven aan de verdeling van de vaccins via het mechanisme Covax, een initiatief dat wordt aangestuurd door de Verenigde Naties om vaccins evenwichtig te verdelen tussen rijke en arme landen. "Ik vraag aan de landen en fabrikanten om geen bilaterale akkoorden te sluiten in het nadeel van Covax."

Ook vroeg de WHO-baas aan landen die meer vaccins hebben besteld dan nodig, om die "onmiddellijk aan Covax te geven, die klaar staat om ze vanaf vandaag evenwichtig te verdelen". Daarnaast haalde hij ook uit naar het "vaccinatienationalisme". Hij betreurde dat te weinig arme landen vaccins konden krijgen. Volgens hem is geen enkel van de veilige en werkzame vaccins tot dusver verdeeld in lageinkomenslanden.

De huidige varianten van het coronavirus tonen volgens de WHO-baas aan dat het virus zichzelf aanpast om makkelijker onder mensen te circuleren. "Dit is normaal voor elk virus, maar momenteel helpen we het gedijen, als we de overdracht niet beperken en evenwichtig vaccineren", waarschuwde hij.

Zwarte dag in Portugal: recordaantal besmettingen en overlijdens

Met 10.176 nieuwe besmettingen en 118 doden rapporteerden de gezondheidsautoriteiten in Lissabon vandaag de hoogste aantallen sinds het begin van de coronacrisis.

"De komende dagen worden erg hard", had de minister van Volksgezondheid Marta Temido woensdag al aan haar landgenoten gezegd. Als gevolg van de sterk toenemende aantallen is de situatie in de Portugese ziekenhuizen ook steeds meer gespannen.

Als onderdeel van de noodtoestand zijn er in grote delen van Portugal strikte uitgaansbeperkingen en een avondklok, ook in de hoofdstad Lissabon en de noordelijke metropool Porto. De noodtoestand werd woensdag door het parlement verlengd tot 15 januari.

In vergelijking met andere Europese landen kwam Portugal in het voorjaar en in de zomer relatief goed door de pandemie heen. In de herfst verslechterde de toestand plotseling. Sinds het begin van de pandemie zijn er meer dan 466.000 coronabesmettingen vastgesteld in Portugal. Het aantal aan corona overleden mensen steeg vrijdag tot 7.590.

Firma uit Temse verdeelt spuiten voor coronavaccin over heel Europa

De vraag naar spuiten en injectienaalden is enorm toegenomen nu de coronavaccinatiecampagne wereldwijd op gang komt. Een bedrijf uit Temse verdeelt spuiten in Europa en een deel van de wereld. Het is er alle hens aan dek om iedereen op tijd te bevoorraden. Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Motivatiepsycholoog Elke Geraerts: "Stel dat het vaccinatieperspectief niet wordt gehaald, dan krijgen we dubbele mentale weerslag"

Nu de vaccinatiecampagne volop op gang komt, en zelfs versneld wordt, blijft het belangrijk om ons  nog even goed aan de coronamaatregelen te houden. Maar dat zal toch niet zo simpel zijn, zegt motivatiepsycholoog Elke Geraerts.

Lees meer in dit artikel:

Kan mijn kind weer rijles volgen? En waarom komen er geen versoepelingen? Het antwoord op jouw vragen

Het Overlegcomité heeft beslist dat er geen strengere maatregelen komen, maar evenmin versoepelingen. Wanneer mogen we die verwachten? Wat met de controles op telewerk? En welke maatregelen gelden vandaag in het onderwijs? VRT NWS geeft een antwoord op jouw meest gestelde vragen. 

Lees meer in dit artikel:

Dagrecords opgetekend in Senegal

In Senegal zijn de hoogste dagcijfers inzake aantal overlijdens en besmettingen met COVID-19 sinds het begin van de pandemie opgetekend. Dat liet dokter Mamadou Ndiaye, woordvoerder van het Senegalese ministerie van Gezondheid, weten.

Het land kondigde acht nieuwe overlijdens en 296 extra besmettingen aan. Beide zijn de hoogste opgetekende cijfers sinds het begin van de epidemie in Senegal in maart 2020. De afgelopen tien maanden werden in Senegal 20.672 besmettingen en 446 overlijdens gerapporteerd.

Net als in bijna alle Afrikaanse landen liggen de cijfers daarmee een stuk lager dan die op andere continenten. Toch maakt het land momenteel een tweede golf door, waardoor de overheid zich gedwongen zag om afgelopen week nieuwe maatregelen te nemen.

Na de herinvoering van de avondklok woensdagavond in de hoofdstad en een andere regio, werd gisteren ook een nationale mondmaskerplicht voor het gehele grondgebied afgekondigd. Die blijft minstens drie maanden van kracht.

Ndiawar Wade, werknemer bij een bank in Dakar, zei tevreden te zijn met de mondmaskerplicht. "Het kan van pas komen, want je kan ergens passeren waar mensen aan het praten of aan het hoesten zijn", klonk het. "Ik vind dan ook dat het mondmasker overal verplicht zou moeten worden." Volgens hem zouden de autoriteiten hun inspanningen moeten toespitsen op het openbaar vervoer. "De mensen verdringen er elkaar en houden zich niet aan de mondmaskerplicht."

"Coronawerkloosheid" bezorgt Brusselse koetspaarden slappe spieren

Terwijl de Brugse koetspaarden last hebben van extra coronakilo's hebben de Brusselse koetspaarden vooral last van slappe spieren. In afwachting van ritjes met toeristen door het historische centrum van Brussel, draven ze op een grote weide in het Vlaams-Brabantse Diegem.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen