Videospeler inladen...

Noodtoestand in Londen, Britse ziekenhuizen staan op instorten: "Virus is onbeheersbaar geworden" 

De burgemeester van Londen Sadiq Khan heeft de noodtoestand uitgeroepen in zijn stad. "Het gevaar dat dit virus voor onze stad vormt kent een hoogtepunt," klinkt het. Het is de zoveelste noodkreet uit het zuiden van Engeland, waar de ziekenhuizen steeds meer bezwijken onder het aantal coronapatiënten. Bekijk in de video hoe het gaat met het ziekenhuispersoneel.

De Londense burgemeester Sadiq Khan windt er geen doekjes om: "De harde realiteit is dat we de komende weken niet voldoende bedden zullen hebben voor de patiënten, tenzij de verspreiding van het virus drastisch vertraagt", zo schrijft hij in een statement.

Khan roept daarom de noodtoestand uit in de Engelse hoofdstad. "1 op 30 Londenaren heeft nu COVID-19", zo benadrukt hij de ernst van de situatie. "Dat is waarom we alle Londenaren met aandrang vragen om thuis te blijven, tenzij voor absoluut noodzakelijke boodschappen en beweging."

Bekijk hier de getuigenissen van het ziekenhuispersoneel in het Norfolk and Norwich University Hospital in het zuidoosten van Engeland en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

Gezondheidsdiensten op rand van de afgrond

De Londense ambulancedienst krijgt zo'n 8.000 oproepen per dag. Dat zijn er volgens de stad zo'n 2.500 meer dan op een "normale werkdag". "Het aantal gevallen in Londen is snel toegenomen, er liggen nu een derde meer patiënten in de ziekenhuizen dan tijdens de piek in april," aldus Khan. De burgemeester verwacht dat het aantal de komende twee weken nog zal toenemen.

Het gevaar dat dit virus voor onze stad vormt kent een hoogtepunt

Sadiq Khan, burgemeester van Londen

Door de toevloed aan patiënten en de verspreiding van COVID-19 in de ziekenhuizen, balanceert de nationale gezondheidsdienst NHS op het randje van de afgrond. "Onze heroïsche dokters, verplegend personeel en NHS-medewerkers doen hun job fantastisch, maar de ziekenhuizen dreigen overweldigd te raken," vreest Khan. De afgelopen weken weerklonken reeds noodkreten uit de ziekenhuizen en het personeel raakt stilaan uitgeput.

Met de noodtoestand geeft de Londense burgemeester aan dat de situatie "waarschijnlijk serieuze schade, verstoring of gevaar veroorzaakt voor het menselijk leven, de welvaart, essentiële diensten, het milieu of persoonlijke veiligheid."

"Donkere en moeilijke periode"

Eerder deze week is Engeland opnieuw in lockdown gegaan. Inwoners mogen hun huis alleen nog verlaten voor noodzakelijke verplaatsingen en dagelijkse beweging. Er zijn ook nog enkele andere uitzonderingen. De scholen en niet-essentiële winkels zijn gesloten.

1 op 30 Londenaren heeft nu COVID-19

Sadiq Khan, burgemeester van Londen

Het Verenigd Koninkrijk kijkt naar de vaccins als uitweg voor de crisis. Het land startte een massale vaccinatiecampagne, eerst met het Pfizer-BioNTech vaccin, later ook met dat van AstraZeneca-Oxford. Vrijdag werd ook het Moderna vaccin goedgekeurd. Op 6 januari waren er volgens de Britse premier Boris Johnson al bijna 1,5 miljoen Britten ingeënt.

Ook de Londense burgemeester heeft zijn hoop gevestigd op de vaccinatiecampagne: "Dit is een donkere en moeilijke tijd voor onze stad, maar er is licht aan het einde van de tunnel dankzij de uitrol van de vaccins.", klinkt het. "Wij vragen Londenaren om nog één laatste keer aan hetzelfde zeel te trekken om de verspreiding van het virus te stoppen - er hangen echt levens vanaf."

Bekijk de analyse van Tim de Wit uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen