Radio 2

Loslopende hond bijt oren af van schaap in het Zwin

In het natuurgebied het Zwin in Knokke-Heist heeft een loslopende hond de oren afgebeten van een schaap. Het is al het tweede incident op korte tijd met een hond die niet aan de leiband hangt.

De  loslopende hond beet de beide oren af van het schaap.  Het dier overleefde de aanval maar heeft blijvende gehoorschade. Eind vorig jaar stierf ook al een veulentje in het Zwin nadat het door een hond in de prikkeldraad werd gejaagd. 

Voor Zwin Natuurpark en het Agentschap Natuur en Bos is de maat nu écht vol. Ze roepen nog eens op om alle honden aan de leiband te houden.  Sinds afgelopen zomer loopt er nochtans al een campagne om honden aan de leiband te houden. De boswachters van het Agentschap zullen voortaan sneller boetes geven in plaats van alleen maar te verwittigen. Die boete kan oplopen tot 80 euro.

Veel mensen laten hun hond loslopen omdat het een vriendelijk dier is, maar dan nog kan het veel schade aanbrengen, verwittigt Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos. “Hondenbaasjes vergeten dat hun dier een nest van pakweg een kievit of een houtsnip kan verstoren. Die broeden op de grond. Het gebeurt ook dat een reekalf de geur van een hond plots met zich meedraagt en afgestoten wordt door de moeder. Bovendien kan het jachtinstinct van een hond plots getriggerd worden met fatale gevolgen voor bijvoorbeeld reeën en schapen. Daarom is het erg belangrijk dat mensen zich aan de regels houden.”

 

Meest gelezen