Danny Laps / Nature in Stock

Militaire oefening op Klein Schietveld Brasschaat: "Wees niet ongerust over knallen of lichtflitsen"

Op het Klein Schietveld in Brasschaat zal van vandaag tot en met maandag een grote militaire oefening plaatsvinden. Daarbij kunnen knallen te horen zijn en lichtflitsen te zien van de blank munitie die daarbij gebruikt wordt. Maar dat is ongevaarlijk. "We vragen ook, zoals altijd, dat wandelaars op de paden blijven en honden aan de leiband houden", zegt commandant Geert Bouton op Radio 2 Antwerpen. "En dat ze ook zeker de oefeningen niet storen." 

De oefening die vier dagen zal duren, vormt het einde van de basisopleiding van de nieuwe recruten. Er zullen knallen te horen zijn en er zullen hier en daar ook legervoertuigen ingezet worden. Om te vermijden dat ongeruste burgers naar de politie zouden bellen, brengt het leger de omliggende gemeenten van het Klein Schietveld in Brasschaat altijd op de hoogte. 

Maar het is ook een populaire omgeving voor wandelaars. "Nu voor alle duidelijkheid, zowel het Klein als het Groot Schietveld in Brasschaat zijn militair domein en dat staat ook zo aangegeven met borden", zegt commandant Geert Bouton in "Start Je Dag". "Op het Groot Schietveld wordt met scherp gevuurd en dat is volledig afgesloten. Op het Klein Schietveld doen we tactische oefeningen en gebruiken we alleen blank munitie. Tot op heden laten we daar wandelaars toe, maar we verwachten wel dat ze op de paden blijven, honden aan de lijn houden en zeker geen militaire activiteiten storen."

Vorige zomer zag het leger zich genoodzaakt om toch enkele wegen aan het Groot Schietveld af te sluiten, omdat wandelaars van de paden afweken. 

Meer oefeningen in het weekend

Er zal de komende maanden en jaren ook meer geoefend worden in het weekend. Dat gebeurde de afgelopen jaren minder. "Defensie is heel veel mensen aan het recruteren. Een groot deel daarvan wordt opgeleid in Brasschaat en moet hier al zijn vaardigheden onder de knie krijgen. En door corona hebben we ook veel oefeningen moeten uitstellen en verzetten. Die achterstand moet dus weggewerkt worden."

Meest gelezen