Motivatiepsycholoog: "Stel dat vaccinatieperspectief niet wordt gehaald, dan krijgen we dubbele mentale weerslag"

Nu de vaccinatiecampagne volop op gang komt, en zelfs versneld wordt, blijft het belangrijk om ons  nog even goed aan de coronamaatregelen te houden. Maar dat zal toch niet zo simpel zijn, zegt motivatiepsycholoog Elke Geraerts.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zei vanmiddag als reactie op de versnelde vaccinatiestrategie "het rijk der vrijheid is in zicht".  Vandaag kregen we met de extra 300 miljoen bestelde vaccins door Europa én extra dosissen van het vaccin uit één ampule veel goed nieuws. Een boost voor onze motivatie om het nog heel even vol te houden? Zo simpel is het volgens motivatiepsycholoog Elke Geraerts niet: " Ik vind dat erg veel optimisme dat in de samenleving wordt gepompt, omdat er nog veel onduidelijkheden zijn." Met onduidelijkheden doelt ze op de timing van de levering van de vaccins en het aantal vaccinatoren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Stel dat het vaccinatieperspectief niet wordt behaald, dan gaat dat voor een dubbele mentale weerslag zorgen

 

Elke Geraerts, Doctor in de psychologie

Ze vindt het ook een erg dubbele boodschap naar de jongeren toe, want die kregen vandaag te horen dat ze zeker tot het einde van dit schooljaar niet zullen terugkeren naar een normaal leven.

Uitleggen logica is cruciaal voor motivatie

Belangrijker dan een snelle vaccinatie, is volgens Geraerts de logica achter de vaccinatiestrategie goed uitleggen aan iedereen. Eens mensen de logica en de keuze voor de prioritaire groepen goed begrijpen, zullen ze gemotiveerder zijn om zich nog even aan alle regels te houden.

Vooral voor jongeren is het begrijpen waarom erg belangrijk. "Waarom zijn de toegenomen mentale problemen bij jongeren, geen argument om hen naar voor te halen bij de vaccinatievolgorde?", vervolgt Elke Geraerts. Geraerts trekt de vaccinatievolgorde zelf niet in twijfel, maar vindt dat de communicatie erover beter kan, zeker naar jongeren toe.

Copyright © 2020, fabio camandona, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Moeilijke overgangsperiode naar "het nieuwe normaal"

De komende maanden worden een overgangsperiode: sommige bevolkingsgroepen zullen gevaccineerd zijn, anderen niet.  Toch zal het belangrijk zijn om niet te snel te versoepelen, want pas als 70 procent van de bevolking gevaccineerd is, kan er gesproken worden van groepsimmuniteit en kunnen we min of meer terugkeren naar een normaal leven.

Die overgangsfase zal volgens Geraerts gepaard gaan met wrijvingen: "Mensen gaan bepaalde verwachtingen van elkaar hebben en met een strenge blik naar elkaar kijken. Daarom zou mijn advies zijn: pak je eigen verantwoordelijkheid op en ga er niet zelf de kantjes van af lopen."

Mijn advies voor de overgangsperiode: kijk naar jezelf en loop er de kantjes niet van af

Elke Geraerts, Doctor in de psychologie

Toch heeft Geraerts hoop dat we in de loop van 2021 opnieuw stilaan onze oude gewoontes zoals handen geven en elkaar knuffelen zullen opnemen: "Dat zal geleidelijkaan gaan, maar stilaan gaan de gewoonten die we nu aangeleerd hebben zoals afstand houden wegebben en gaan we terug naar de samenleving die we kenden voor de coronacrisis".

Bekijk de reportage uit Het Journaal hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen