Forse toename van familiaal- en partnergeweld in Limburg: "Door corona lopen spanningen soms hoog op"

Vorig jaar waren er in Limburg 50 procent meer oproepen over familiaal- en partnergeweld in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum Algemeen Welzijnswerk. En dat zou weleens te maken kunnen hebben met de coronamaatregelen.

Vorig jaar waren er in Limburg zo'n 300 oproepen over familiaal- en partnergeweld, dat is een pak meer dan het jaar voordien. Dat merken ze bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk van Limburg. Ook de hulplijn 1712 waar je geweld kan melden, kreeg meer oproepen. Vermoedelijk zitten de coronacrisis en de lockdownperiode daar voor iets tussen. Door corona zijn mensen namelijk genoodzaakt om thuis te blijven en kunnen ze dus moeilijk weg. "Mensen hebben geen uitlaatklep, hun hobby's en sociale netwerk vallen weg, ze mogen geen familieleden meer zien... daardoor lopen spanningen soms hoog op", vertelt hulpverlener Liese Vanleeuw. 

Sommige mensen krijgen het gevoel dat ze met hun rug tegen de muur staan

Hulpverlener Liese Vanleeuw

Niet alleen partners maar ook jongeren kloppen vaker aan bij de hulplijn. "Veel mensen weten niet wat ze moeten doen, ze zitten met hun neus op de feiten gedrukt", gaat Vanleeuw verder. "Soms helpt het weleens om met een vriend of vriendin te praten. Zij kunnen je helpen door bepaalde vragen te stellen en je zo te doen nadenken over de situatie, en dat valt weg in deze coronatijden. Daarom escaleren ruzies soms en krijgen sommige mensen het gevoel dat ze met hun rug tegen de muur staan."

Als je zelf met vragen of problemen zit rond familiaal- of partnergeweld, kan je altijd anoniem terecht bij de gratis hulplijn 1712 of op www.1712.be.

Meest gelezen