AFP or licensors

Geen versoepelingen (behalve voor rijscholen) en reisregels tot na krokusvakantie: dit besliste het Overlegcomité

Zoals verwacht komen er voorlopig geen versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat blijkt na het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land. Behalve dan voor de rijscholen en examencentra, die opnieuw mogen opengaan. De strenge regels rond reizen naar het buitenland worden dan weer verlengd tot na de krokusvakantie én de overheid kondigt meer controles aan.

De coronacijfers in ons land mogen dan nog steeds gunstig evolueren, het is nog niet het moment om te versoepelen, vinden de verschillende regeringen in ons land. "Ondanks de algemene dalende trend, stijgt het reproductiegetal opnieuw licht. Ook de bezettingsgraad van intensieve zorg blijft op een hoog niveau. Het is bovendien nog te vroeg om de eventuele impact van terugkerende reizigers, de voorbije feestdagen en de heropening van de scholen te evalueren", klinkt het.

Er komt één versoepeling. Voor rijscholen, omdat de achterstand te groot werd. Wie een rijbewijs B wil behalen, een gewoon autorijbewijs (of BE mét aanhangwagen), kan vanaf maandag opnieuw terecht bij de rijscholen en examencentra. Sinds midden december waren alleen theoretische lessen en examens mogelijk voor dat type van rijbewijs. Praktijklessen en -examens mochten niet, behalve voor motorfietsen, bussen en vrachtwagens.

Voor de rest blijven dus de huidige maatregelen gelden. Voor verdere versoepelingen, denk aan de contactberoepen zoals kappers, moeten we kijken naar het nieuwe Overlegcomité van 22 januari. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Krokusvakantie

Sinds eind december gelden er strengere regels voor reizigers. Zo moet wie terugkeert uit een rode zone verplicht in quarantaine en een coronatest ondergaan op dag 1 en dag 7. "De huidige regels voor reizen zullen gelden tot zeker na de krokusvakantie", klinkt het na afloop van het Overlegcomité.

De overheid kondigt meer controles aan op het naleven van die verplichtingen, ook op het reisverkeer via de weg. Wat dat betreft heeft de Vlaamse regering net vandaag het licht op groen gezet voor het besluit dat de lokale handhaving van de quarantaineplicht regelt. Daardoor zullen lokale besturen en met name lokale politiezones beter kunnen controleren op de naleving van de quarantainemaatregelen.

Verder blijft de regel rond verplicht thuiswerk gelden. Ook daar komen er meer controles, onder meer op de werkplekken van werknemers die in quarantaine moeten zijn.

Meest gelezen