Videospeler inladen...

President Trump roept op tot eenheid en verzoening, Björn Soenens: "Vooral een poging om ontslag te vermijden"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de bestorming van het Capitool door een deel van zijn aanhangers veroordeeld in een nieuwe toespraak, die hij ook op Twitter deelde. "Jullie hebben de stoel van de Amerikaanse democratie ontheiligd." Trump riep ook op tot verzoening, erkende dat een nieuwe regering aan de macht zal komen en zei dat zijn focus nu ligt op een vlotte machtsoverdracht. Onze correspondent Björn Soenens spreekt van een "totaal contrast" met eerdere uitlatingen van de president.

Een hele dag lang bleef de Amerikaanse president weg uit de media. Zijn persoonlijke socialemediaprofielen waren ook geblokkeerd, waardoor hij zich ook op die manier niet kon uiten. Maar rond 19 uur (Amerikaanse tijd in Washington) gaf hij opnieuw een toespraak. Hij deelde ook een video op zijn eigen Twitteraccount, dat intussen wel weer opengesteld is.

Trump begon zijn toespraak met de bestorming van het Capitool te veroordelen. Hij sprak over een "gruwelijke aanval". "Net als alle Amerikanen ben ik verontwaardigd door het geweld, de wetteloosheid en de herrie." De president beweerde ook dat hijzelf meteen de Nationale Garde en federale veiligheidsdiensten heeft opgeroepen "om het Capitool te beschermen en de indringers eruit te zetten". Daarover was de voorbije twee dagen wel wat onduidelijkheid. Er is sprake van dat vicepresident Mike Pence uiteindelijk de Nationale Garde inriep omdat Trump geweigerd zou hebben.

Bekijk de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"De betogers die het Capitool zijn binnengestormd, hebben de stoel van de Amerikaanse democratie ontheiligd", vervolgde Trump. "Wie betrokken was bij het geweld en de vernielingen, vertegenwoordigt ons land niet. Wie de wet heeft overtreden, zal daar voor boeten." Trump riep de bevolking op om de kalmte te herstellen. 

De president kwam ook terug op zijn strijd om de verkiezingsresultaten aan te vechten en zei alle legale wegen te hebben bewandeld. Deze keer zei hij niet openlijk dat de resultaten vervalst zijn. Hij pleitte wel voor een hervorming van de kieswetten. Maar nu het Congres de verkiezingsresultaten officieel heeft bekrachtigd, sprak Trump ook verzoenende taal. Hij erkende dat op 20 januari een nieuwe regering aan de macht zal komen, waarmee hij voor het eerst lijkt toe te geven dat hij verloren heeft. "Mijn focus ligt nu op een ordelijke en vlotte overdracht van de macht. Het is nu tijd voor heling en verzoening."

Tot slot vernoemde hij de huidige coronapandemie om op te roepen om "met zijn allen, als één nationale familie, samen te werken om ze te verslaan en de grootste economie op Aarde opnieuw op te bouwen". "Het was de eer van mijn leven om jullie als president te dienen." Hij sloot zijn toespraak af met een boodschap voor zijn aanhang. "Ik weet dat jullie ontgoocheld zijn, maar ik wil ook dat jullie weten dat onze ongelooflijke reis nog maar net begonnen is."

Het advies is duidelijk: "Hou je kop, hou je gedeisd, ga braaf in een hoekje zitten en doe niks dat nog kan aanzetten tot geweld

VS-correspondent Björn Soenens

Onze VS-correspondent Björn Soenens zag een boodschap in "totaal contrast" met eerdere communicatie van de president. "Wellicht heeft dit te maken met advocaten en communicatieadviseurs die hem gezegd hebben dat hij anders tegen een afzettingsprocedure aankijkt", legt Soenens uit.

"Het advies is duidelijk: "Hou je kop, hou je gedeisd, ga braaf in een hoekje zitten en doe niks dat nog kan aanzetten tot geweld door uw aanhangers en stop met het betwisten van de verkiezingsuitslag"." Dat laatste deed Trump in zijn toespraak niet meer. Hij had het wel nog over "problemen met het kiessysteem".

Nasty's

Ondertussen blijft de situatie gespannen in de hoofdstad Washington D.C.. "Ik zit hier in een hotel vol met Trump-aanhangers. Ze spreken ons aan met nasty's (red.: valsaards). Wij zijn de gemaskerden. Als we live-interventies doen, vallen ze ons lastig en roepen ze "fake news"."

Op 20 januari legt de Democraat Joe Biden de eed af als de nieuwe president. "Het is maar de vraag wat de Trump-aanhangers gaan doen als ze beseffen dat hun president echt niet terugkeert. Ze hadden de illusie dat ze de uitslag konden omkeren. Ik vrees een beetje dat de veiligheidsmaatregelen rond Biden zullen moeten worden opgevoerd."

Moet Trump nu nog een afzetting vrezen? "Er waren veel oproepen om het 25e amendement in te roepen, maar dat zal nergens toe leiden, want vicepresident Mike Pence zou daartoe niet bereid zijn. Het Congres heeft nog één mogelijkheid: een versneld impeachment, maar het parlement is nu in reces tot aan de eedaflegging, ik weet niet of dat er nog komt", besluit Soenens.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier meer uitleg van onze correspondent in de VS Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen