Luminus

Radar in Gentse haven brengt vliegbewegingen van vogels aan windturbines in kaart

In de Gentse haven is een radar geïnstalleerd om de vliegbewegingen van vogels in de buurt van windturbines in kaart te brengen. Energieleverancier Luminus wil zo voorkomen dat windmolens een gevaar zijn voor de beesten. “Zo kunnen we zien waar er nieuwe turbines kunnen komen en welke we op bepaalde uren stil moeten leggen”, klinkt het. 

“Het is de eerste keer dat we een slimme radar in de Gentse haven plaatsen om vliegbewegingen van vogels in kaart te brengen”, vertelt Nico De Bie van Luminus. De slimme radar kan met 3D-technologie alle vliegbewegingen in een straal van 7 kilometer detecteren. De radar werkt dag en nacht.

Nieuwe turbines

“We zijn altijd op zoek naar geschikte locaties om meer windturbines te bouwen zodat we nog meer hernieuwbare energie kunnen produceren”, gaat De Bie verder. “We houden daarbij altijd rekening met de impact die onze turbines kunnen hebben op vogels. We houden bij het plaatsen van een nieuwe windturbine bijvoorbeeld rekening met belangrijke broedplaatsen en doortrekgebieden van vogels. Met deze slimme radar willen we de impact op vogels nog meer verkleinen.”

54 procent van de vliegbewegingen zijn afkomstig van meeuwen, we willen bekijken hoeveel last zij ondervinden van onze turbines

Nico De Bie, Luminus

“Industriële zones zijn een prioritaire zone voor de ontwikkeling van windturbines. We weten dat er in de Gentse haven op dat vlak nog veel mogelijkheden zijn”, zegt De Bie. “We willen dan ook onze verantwoordelijkheid nemen en kijken wat de vliegbewegingen zijn die vogels maken in de Gentse haven. 54 procent van de vliegbewegingen zijn afkomstig van meeuwen. We willen kijken of die meeuwen last ondervinden, tegen onze turbines vliegen en of we dat kunnen vermijden.”

Half jaar onderzoek

De slimme radar staat sinds begin december in de Gentse haven en zal er nog 5 maanden blijven staan. “Daarna gaan natuurexperten die data verwerken. Dat zal ongeveer een maand duren”, zegt De Bie nog. “Het is de bedoeling dat we zo de vliegbewegingen van vogels kunnen voorspellen. Als dat lukt, dan kan we onze windturbines heel gericht stilzetten, bijvoorbeeld op een moment in de nacht als er veel activiteit in de lucht is.”

Meest gelezen