Royals in een lastig parket: de dronken Duitse prins, het Thaise charme-offensief en derde dochter voor prins Albert?

Een dronken Ernst August van Hannover heeft het alweer bont gemaakt. Prins Harry krijgt excuses van de Mail on Sunday, maar wilde vooral kameraad-soldaten beschermen. Heeft prins Albert van Monaco een derde dochter of gaat het puur om chantage? En waarom woont de Thaise koning - tegen zijn gewoonte in - al bijna drie maanden in eigen land? Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Ernst August van Hannover voor de rechter

Prins Ernst August van Hannover (66) moet zich voor de rechter verantwoorden voor een reeks incidenten afgelopen zomer. Hij riskeert 3 jaar cel. De prins, die tegenwoordig teruggetrokken leeft in Oostenrijk, trommelde in juli 's nachts de politie op. Hij beweerde dat hij thuis dreigde vermoord te worden door een koppel. Toen de agenten te hulp snelden, kwam het echter tot een vechtpartij met de prins. Hij werd uiteindelijk op doktersbevel naar de psychiatrische afdeling van het lokale ziekenhuis gebracht.

Ernst August houdt vol dat hij door de agenten mishandeld werd en ze zelfs zijn "broek naar omlaag trokken", in het officiële politieverslag staat dat een agressieve Ernst August met een mes zwaaide. Na onderzoek beschuldigt het parket hem alvast van strafbare feiten.

De prins was in "staat van bedwelming", met andere woorden dronken op het moment van de feiten. Eén agent raakte bij de interventie gewond. De advocaat van Ernst August ziet verzachtende omstandigheden en houdt het op een combinatie van sterke pijnstillers en enkele glazen rode wijn. De prins herstelde vorig jaar van een kaakoperatie. In juli had de prins tijdens een alcoholcontrole ook al verbaal uitgehaald naar twee agenten. Naast hem in de auto lag een honkbalknuppel.

De schandaalprins of prins pipi
Ernst August van Hannover is de derde echtgenoot van prinses Caroline van Monaco. Beiden leven al jaren van elkaar gescheiden. De laatste foto van de twee samen op een officieel evenement dateert inmiddels al van 2009. Caroline draagt nog altijd de titel van "prinses van Hannover".

Het huis van Hannover is een van de meest prominente adellijke geslachten van Europa. Maar Ernst August is zowat de schande van dat huis met weinig flatterende bijnamen als "de schandaalprins" en "prins pipi". In het verleden sloeg de prins al eens een fotograaf in het ziekenhuis met zijn paraplu en plaste zonder gêne tegen het Turkse paviljoen op een Wereldexpo.  

Donderwolken boven Monaco?

Carolines broer, prins Albert van Monaco, zit dit jaar misschien ook met een rechtszaak verveeld. Een 34-jarige Braziliaanse vrouw beweert dat zij een dochter met de prins heeft. Via haar advocaat Erich Grimaldi vraagt ze om een DNA-test van Albert. "Het in 2005 geboren meisje heeft het recht te weten dat hij haar vader is", aldus Grimaldi (die trouwens geen familie is van de Monegaskische prinselijke familie, red.). Het kind, intussen 15, zou zich in een brief ook al gericht hebben naar de prins.

De beweringen zijn een "hoax"
Thierry Lacoste, advocaat prins Albert

De advocaat van Albert, Thierry Lacoste, deed in oktober de beweringen af als vals. De Braziliaanse vrouw zegt ook met Albert op reis te zijn geweest. "De data en feiten komen niet overeen. Er zijn ook geen intieme foto's, laat staan tastbare bewijzen over een mogelijke relatie", vertelt Lacoste. Hij overweegt een klacht in te dienen, voor poging tot chantage. Er zou geld aan de prins gevraagd zijn om het verhaal niet naar buiten te brengen.  

Albert van Monaco erkende kort voor en na zijn troonsbestijging in 2005 Jazmin Grace Grimaldi (28) en Alexandre Coste (17), twee kinderen uit relaties vóór zijn huwelijk met prinses Charlène. Albert steunt zijn oudste dochter en zoon financieel en bezoekt ze, maar de kinderen hebben geen rechten op de troon. Dat recht is in Monaco voorbehouden aan kinderen die uit een kerkelijk ingezegend huwelijk worden geboren. Dat zijn dus prins Jacques en prinses Gabriella, de kinderen die Albert heeft met echtgenote Charlène.

Albert van Monaco met dochter Jazmin Grace.

Dit "derde" kind zwelt alleszins de geruchtenmolen aan over een crisis tussen Albert en Charlène. De twee leerden elkaar kennen op een zwemevenement in Monaco in 2000. Ze kwamen pas zes jaar later met hun relatie naar buiten. Als het kind van de Braziliaanse daadwerkelijk de biologische dochter zou zijn van Albert, betekent dat dat de prins de lakens deelde met een ander, terwijl hij en Charlène aan het daten waren.   

Harry spande proces aan om militairen te beschermen

De Britse prins Harry spande in november een rechtszaak tegen het Britse sensatieblad de Mail on Sunday, omdat hij meer zelfdodingen onder militairen vreesde. Dat blijkt nu uit gerechtsdocumenten.

De Mail on Sunday wreef Harry in een artikel aan dat hij geen contact meer had met de Royal Marines, Britse mariniers. Hij zou zijn kameraad-soldaten de rug hebben toegekeerd en een brief genegeerd hebben van Lord Dannatt, een gewezen leidinggevende binnen het leger, waarin aangedrongen werd op steun.

Harry won de rechtszaak. Het verhaal klopte niet en de krant bood zijn excuses aan. "We begrijpen nu dat Harry privé in contact is gebleven met individuen van de strijdkrachten. Hoewel hij in eerste instantie de brief door administratieve problemen niet heeft ontvangen, heeft hij er – nadat hij erover had gehoord – wel op gereageerd", aldus de Mail.

Volgens de prins tastte het artikel "zijn geloofwaardigheid aan binnen het leger" en bestond "het risico dat militairen minder geneigd zouden zijn om hulp te zoeken". Harry zet zich al jaren in voor veteranen en hun mentale gezondheid. De Mail on Sunday belooft een gift te doen aan de Invictus Games, een initiatief van Harry en een wedstrijd waar gewond geraakte militairen zich kunnen meten met lotgenoten uit andere landen. 

Harry zat tien jaar in het leger, schopte het onder meer tot majoor en diende twee keer aan het front in Afghanistan als helikopter­piloot. Hij werd ook Captain General, het ceremoniële hoofd van de Royal Marines. In januari 2020 besliste de prins zich met zijn gezin terug te trekken uit het koninklijke leven. Hij mocht zijn eigen militaire graden en medailles behouden, maar moest de ceremoniële titels (en uniformen) inleveren. 

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be.

Thais charmeoffensief om onrust te bekoelen

De Thaise koning Vajiralongkorn vertoeft al bijna drie maanden in eigen land. Een hele prestatie, want Vajiralongkorn woonde de voorbije 13 jaar zowat permanent in Beieren (Duitsland). Maar Vajiralongkorn heeft kopzorgen: de regering en de monarchie staan zwaar ter discussie.

Sinds het aantreden van de flamboyante Vajiralongkorn is de kritiek niet mals. Nochtans is er een ruim interpreteerbare wet op majesteitsschennis waarbij de straffen makkelijk kunnen oplopen tot 15 jaar cel. Vajiralongkorn liet aanvankelijk de wet twee jaar niet gebruiken, maar de Thaise overheid heeft die plannen na de uitgebreide studentenprotesten van deze zomer opnieuw opgeborgen. Tientallen demonstranten zouden zijn aangeklaagd. Zij willen dat de regering opstapt en de monarchie drastisch hervormt naar West-Europees voorbeeld. 

Vajiralongkorn is al lang omstreden. Zijn flamboyante gedrag (de reputatie van een rokkenjager met excentrieke kledingkeuze) staat in schril contrast met zijn voorganger, koning Bhumibol, die als een halfgod werd aanbeden.

Druppel die de emmer deed overlopen is het snoepreisje van de koning met zijn harem en hofhouding naar een viersterrenhotel in Garmisch-Partenkirchen, terwijl zijn land kreunde onder corona in maart. Ook in Duitsland zelf zijn ze niet happig op hun Thaise gast. Meer dan 110.000 mensen tekenden een petitie om er Vajiralongkorn persona non grata te verklaren. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken waarschuwde de koning onlangs dat hij vanuit Beieren niet zijn koninklijke plichten kan vervullen.  

De villa in Beieren van koning Vajiralongkorn achter gesloten hekken.
2020 Getty Images

Sinds oktober woont Vajiralongkorn opnieuw in eigen land en lijkt hij aan een stevig charmeoffensief bezig. Hij legt in alle uithoeken van het land bezoeken af - keurig in strak pak zoals het een koning betaamt - afwisselend met zijn echtgenote koningin Suthida en zijn bijvrouw, de "nobele gemalin" Sineenat.  Of het nu een bezoek aan monniken in een tempel is of bij de opening van een metrolijn, de koning laat zich gewillig fotograferen. Voortaan kan er zelfs een praatje geslagen worden met fans en staat de koning open voor selfies. Al dan niet duidelijk onwennig. 

Hoe het dit jaar in Thailand verder moet, is koffiedik kijken. De koning antwoordde op een vraag van buitenlandse journalisten begin november nogal vaag dat "Thailand het land van het compromis is". Komen er toch hervormingen of keert Vajiralongkorn gewoon terug naar zijn geliefkoosd Beieren? Een van de protestleiders, Anon Nampa, belooft alvast voor 2021 "intensere en grotere betogingen".

HERBEKIJK hier het zeldzame en ultra-korte gesprek tussen de koning en buitenlandse journalisten over de demonstranten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen