Na storing bij noodnummers: "Maar helft sms’en BE-Alert is verstuurd, onaanvaardbaar", zegt gouverneur Berx

Het sms-systeem van BE-Alert heeft vannacht niet goed gewerkt. Dat bevestigt het Crisiscentrum. In Antwerpen kreeg maar de helft van de mensen die ingeschreven waren een sms dat de noodnummers niet bereikbaar waren, in Oost-Vlaanderen had vanmorgen nog geen derde een bericht ontvangen. "Onaanvaardbaar", zegt gouverneur Cathy Berx op Radio 2 Antwerpen. De oorzaak van de vertraging wordt nog onderzocht.

Vannacht en vanmorgen was er een grote storing bij de noodnummers 100, 101 en 112. Dat kwam door een storing bij telecomoperator Proximus die intussen van de baan is. Heel wat mensen ontvingen over die panne een bericht van het nationale crisiscentrum via BE-Alert. Maar niet iedereen. "Dat is problematisch. De helft van de sms'en is niet verstuurd door BE-Alert", zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx in "Start Je Dag". Ook in de provincie Oost-Vlaanderen ging het versturen erg traag. Om 8u35 was nog geen derde van de ingeschreven daar verwittigd. In sommige provincies leek wél iedereen de sms gekregen te hebben. "Iedereen die ingeschreven was heeft de sms gehad in Vlaams-Brabant", zegt de gouverneur daar Jan Spooren. "Maar het ging allemaal inderdaad erg traag."

Hoe kon dit gebeuren?

Waarom veel sms'en erg traag verstuurd werden, wordt nog onderzocht.  Was het systeem overbelast omdat er te veel sms'en tegelijk verstuurd moesten worden? Of was er nog een ander probleem? Het crisiscentrum onderzoekt de situatie.

"Het probleem met de vaste lijn heeft zich naar het mobiele netwerk verplaatst. 4G werd 3G en uiteindelijk 2G wat te traag bleek. Op dat moment heeft men besloten de resterende sms'en niet te versturen", zegt Antwerps gourverneur Berx alvast. Verschillende luisteraars van Radio 2 lieten ook weten dat ze geen mail van BE-Alert hadden ontvangen hoewel ze daarvoor wel hebben ingeschreven. "BE-Alert beweert dat alle mails wel verstuurd werden. Ik zal dit meteen ter sprake brengen in het crisisoverleg dat volop aan de gang is", reageert Berx.

Burgers correct informeren is op crisismomenten extra belangrijk. Dit moet altijd feilloos verlopen

Cathy Berx

Geen structureel probleem

Uit een eerste evaluatie blijkt intussen dat er geen structureel probleem lijkt te zijn met het sms-systeem van BE-Alert. "In totaal zijn er berichten gestuurd naar 1.170.000 mensen. We hebben dat geëvalueerd. Er is geen structureel probleem", zegt Yves Stevens van het crisiscentrum. " Wel is er in een aantal provincies, in een aantal verzendingen, en dan vooral bij de manier waarop ze zijn verzonden, een aantal problemen opgedoken. Daardoor zijn niet alle berichten ook effectief verzonden. Maar dat gaat over een minderheid. Het gaat niet over structurele problemen. "

Herbeluister het gesprek van Radio 2 Antwerpen met Cathy Berx

Meest gelezen