Videospeler inladen...

Filomena bedekt Spanje onder "historisch" pak sneeuw, Vlaming in Madrid: "Mensen weten niet hoe ermee om te gaan"

In Spanje heeft storm Filomena zware winterellende veroorzaakt. Vooral de streek rond Madrid is getroffen, de luchthaven van de hoofdstad is gesloten. Op 400 wegen draait het verkeer in de soep en het leger moet de toegang naar verschillende dorpen vrijmaken. Het meteorologisch instituut noemt de situatie "uitzonderlijk" en zelfs "historisch". De sneeuwstorm kostte al aan drie mensen het leven. Kristien Ketelslegers woont al 20 jaar in Madrid en getuigt over de situatie ter plaatse.

Met een voorspelde sneeuwlaag tot liefst 20 centimeter dik in 24 uur tijd en met temperaturen rond het vriespunt, is het alle hens aan dek in Madrid. Oorzaak is storm Filomena die zwaar winterweer met zich meebrengt. Grote parken in de hoofdstad, zoals het beroemde Retiro, zijn uit voorzorg gesloten. Ook alle sportfaciliteiten blijven dicht en beroemde musea als het Prado en Museo Reina Sofía houden de deuren gesloten om de veiligheid van het personeel te waarborgen en het aantal verplaatsingen binnen de stad zoveel mogelijk te beperken.

"Dit heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt Kristien Ketelslegers, een Vlaamse uit Hoeselt die intussen al 20 jaar in Madrid woont. "Het lijkt wel een winterlandschap van Pieter Bruegel, het is prachtig gewoon."

Maar de sneeuw betekent ook heel wat ellende. "Mensen weten niet hoe ze ermee moeten omgaan", aldus Ketelslegers. "Er komt geen strooiwagen voorbij en de winkels zijn dicht."

Bekijk hier de getuigenis van Kristien Ketelslegers vanuit Madrid en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

3 doden door noodweer

In vijf regio's is het hoogste alarmniveau van kracht. Het gaat om onder meer Valencia, Castilla-La Mancha en Madrid. 

Storm Filomena kostte ook al zeker 3 mensen het leven. Dat meldt de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska op een persconferentie. "Hoewel de meteorologische omstandigheden zeer moeilijk zijn, blijft het aantal incidenten relatief beperkt", voegde hij daaraan toe.

Hoe de drie overleden zijn, is nog onzeker. In het noordoosten van het land zou een dakloze zijn doodgevroren. In de buurt van Malaga, in het zuiden van Spanje, zouden een vrouw en man gestorven zijn toen ze vast kwam te zitten in hun auto en een rivier buiten haar oevers trad. 

Snelwegen ondergesneeuwd

In het hele land bemoeilijkt de sneeuw het verkeer op zowat 400 wegen. Het leger is ingeschakeld om de toegang tot verschillende dorpen te vrijwaren en de overheid roept iedereen op niet-essentiële verplaatsingen te vermijden. 

Op autosnelwegen rond Madrid strandden vannacht honderden auto's en vrachtwagens. Al de hele nacht en ochtend proberen het leger en de brandweer wagens te bevrijden.

Bekijk hier de verkeershinder die de storm veroorzaakt heeft en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

Maar ook heel wat automobilisten laten hun wagen achter: lange rijen wagens blijven achter in het midden van de weg. De inzittenden zoeken dan maar te voet veiligheid en warmte op.

De internationale luchthaven Barajas is uit veiligheidsoverwegingen gesloten, al zeker voor de rest van de dag. Spoorweguitbater Renfe zegt dat verschillende lijnen zijn onderbroken. Alle treinverkeer in en rond Madrid wordt stilgelegd.

"We moeten misschien teruggaan tot de sneeuwval van februari 1984 of die van maart 1971 om een precedent te vinden voor de situatie nu, als de weersvoorspellingen kloppen", zegt woordvoerder Ruben del Campo van het meteorologische instituut van Spanje. Dat noemt het huidige winterweer "uitzonderlijk" en zelfs "historisch".

Videospeler inladen...
Represented by ZUMA Press, Inc.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen