Provincie Antwerpen investeert 6,9 miljoen euro in fietspaden: "Meer dan 38 km nieuwe of vernieuwde fietspaden in 29 gemeenten"

"Meer dan 38 kilometer aan fietspaden in 29 gemeenten en steden": dat is het resultaat van 6,9 miljoen euro aan subsidies die de provincie Antwerpen in 2020 heeft toegekend. Fietsers kunnen daardoor vlotter van de ene naar de gemeente. Dat is belangrijk voor het woon-werkverkeer en voor schoolgaande kinderen. Ook in 2021 volgen er nog 14 miljoen euro aan investeringen voor de aanleg van fietsostrades of fietssnelwegen en fietspaden in de provincie.

29 Antwerpse gemeenten hebben vorig jaar een beroep gedaan op het fietsfonds, een samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies om bovenlokale functionele fietsroutes mee te helpen realiseren. In 2020 kwam dat neer op een investering van 6,9 miljoen euro die de provincie geïnvesteerd heeft. De helft van dat bedrag wordt achteraf terugbetaald door de Vlaamse overheid.

Zo kreeg de gemeente Kasterlee 740.000 euro voor de fietspaden op de Olensteenweg en ging er ook 355.000 euro naar de Van Den Nestlaan in Ranst. Maar de grote slokop was Heist-op den-Berg waar 1,4 miljoen euro ging naar de fietspaden tussen de Morkhovenseweg, de L. van Bauwelstraat en de Lostraat.

Die subsidies kregen de gemeenten natuurlijk niet zomaar. "De gemeenten moeten wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo is het belangrijk dat de ondergrond voor de fietspaden goed en comfortabel ligt met asfalt," zegt Luc Lemmens (N-VA) van de provincie Antwerpen. "De paden moeten ook breed genoeg zijn en ook de manier van aanleggen moet correct verlopen."

Volgend jaar voorzien we nog eens 14 miljoen euro, waarvan 10 miljoen voor fietsostrades en 4 miljoen voor steden en gemeenten.

Luc Lemmens, eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen

De fietsroutes die worden vernieuwd of aangelegd, moeten gemeenten met elkaar verbinden en het woon-werkverkeer verbeteren. De fietspaden verbeteren ook de verkeerssituatie voor schoolgaande kinderen aanzienlijk. "Een groot deel van de 38 kilometer fietsroutes wordt intussen al in gebruik genomen," zegt Lemmens. "Een aantal andere routes zijn nog in aanleg en worden spoedig afgerond."

Nieuwe fietsostrades

"Dit jaar volgt er nog eens een investering van 14 miljoen euro," zegt Lemmens. "Daarvan is 10 miljoen voorzien voor eigen investeringen in de fietsostrades en 4 miljoen euro voor gemeenten en steden die zelf infrastructuur aanleggen of verbeteren. Maar dat kan nog meer worden naargelang de aanvragen die binnenkomen."

Intussen werkt de provincie ook zelf voort aan de fietsostrades: "De fietsostrade Antwerpen-Lier is nu een heel belangrijke. Daar zullen we dit jaar het knooppunt in Lier afwerken. Daarnaast is ook de fietsostrade Herentals-Balen heel belangrijk, toch meer dan 36 kilometer in de Kempen, waar we hopen in de loop van volgend jaar grote delen af te zullen hebben."

Meest gelezen