Videospeler inladen...

Twitter verwijdert profiel van president Donald Trump definitief, "wegens risico op verder aanzetten tot geweld"

Twitter heeft het profiel van de Amerikaanse president Donald Trump permanent opgeschort en zijn berichten offline gehaald. Het socialemediabedrijf doet dat "wegens het risico op verder aanzetten tot geweld", zegt het in een mededeling. Trump had ruim 88 miljoen volgers op Twitter.

Twitter zegt recente tweets van @realDonaldTrump "en de context daarrond - in het bijzonder hoe ze worden ontvangen en geïnterpreteerd op en naast Twitter" grondig te hebben bekeken. Wereldleiders en politici krijgen een forum op Twitter, maar "staan niet helemaal boven de regels en kunnen Twitter niet gebruiken om geweld aan te wakkeren", zo staat te lezen in een blogpost.

Het bedrijf vermeldt vervolgens twee Twitter-berichten van vrijdag (gisteren), waarin Trump onder meer verklaarde niet naar de eedaflegging van zijn opvolger Joe Biden te zullen gaan. Gelet op de context, vindt Twitter dat de berichten een inbreuk vormen tegen het beleid rond verheerlijking van geweld.

Twitter acht het "zeer waarschijnlijk" dat de berichten mensen kunnen aanmoedigen en inspireren om de gewelddaden van woensdag aan het Capitool te kopiëren. De tweet over zijn afwezigheid op de eedaflegging "kan dienen als aanmoediging voor hen die potentieel gewelddaden overwegen, omdat de inauguratie een 'veilig' doelwit zal zijn, aangezien hij er niet zal zijn", luidt het bijvoorbeeld.

Na de bestorming van het Capitool had Twitter de president al voor 12 uur van het platform verbannen en enkele berichten offline gehaald. Nu zijn alle berichten verdwenen. Hij mag ook geen andere profielen gebruiken, zoals het officiële presidentiële account "@POTUS".  Enkele berichten die daarop waren verschenen, en waarin Trump fel uithaalde naar de beslissing van Twitter, werden na enkele minuten al verwijderd.

Op Facebook is de pagina van Trump inmiddels voor "onbepaalde duur", maar al zeker voor twee weken, opgeschort.

Trump Jr.: "Vrije meningsuiting bestaat niet meer in Amerika"

Donald Trump Jr., de oudste zoon van de president, reageert boos. "De vrije meningsuiting bestaat niet langer in Amerika. Ze stierf met big tech en wat overblijft is alleen voor enkele uitverkorenen. Dit is absolute waanzin", zegt hij via Twitter. 

Nog volgens Trump Jr. kunnen verschillende dictatoriale regimes wel nog zonder problemen Twitter-accounts houden.

Björn Soenens: "Trump zal zich nooit laten muilkorven"

Volgens Amerika-correspondent Björn Soenens komt Twitter "een beetje laat" met dit verbod.  "Trump staat op twee weken van het einde van zijn presidentschap. Er zijn al wel vaker opruiende boodschappen geweest van Trump en die zijn niet bestraft." Na de bestorming van het Congres was het bijna onmogelijk voor Twitter om niet te reageren. "Dan zien ze dat woorden wel degelijk gevolgen hebben, en soms heel dramatische gevolgen." 

Soenens wijst erop dat Trump verre van monddood is gemaakt. "Trump zal zich nooit laten muilkorven. Een van zijn laatste boodschappen op Twitter was ook: "Ik zal nooit een gebrek aan respect vertonen voor de mensen die "America first" en "make America great again" aanhangen. Ik ga mijn aanhangers nooit in de steek laten." Dan weet je dat het Trumpisme verre van dood is."  

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen