Jopix

Outing van veldrijder Justin Laevens plots in de schijnwerpers na interview: "Het peloton aanvaardt me zoals ik ben"

Belofterenner Justin Laevens uit Zwevegem krijgt plots heel veel aandacht omdat hij zich outte als homo. Hij deed dit al in 2019 voor vrienden en familie, maar ook in het peloton en op sociale media. De website sportnu.be interviewde Laevens in de aanloop van het BK cyclocross in Meulebeke en had het met hem over zijn outing. Het verhaal werd opgepikt door zowat alle media in Vlaanderen.

Justin Laevens weet niet goed wat hem plots overkomt. Zowat alle Vlaamse kranten schreven erover en bombardeerden hem tot eerste homoseksuele veldrijder van België. Zelfs de bekende Nederlandse wielerjournalist Thijs Zonneveld schreef er al een column over.

Na een interview met journalist Tom Coninckx voor sportnu.be krijgt hij veel aanvragen voor een interview en is zijn sociale media ontploft door de vele reacties. “Ik had het in die reportage ook even over mijn geaardheid", vertelt Laevens aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Ik had dat al in november 2019 op sociale media bekendgemaakt, maar toen is dat niet viraal gegaan. Nu duidelijk wel", lacht hij.

Nog altijd een taboe onder sporters?

Het is opvallend dat je in 2021 in België plots nieuws wordt omdat je homo bent. Dat vindt ook Laevens: “Ik hoop dat het geen taboe meer is, maar voor sommigen is dat wellicht nog zo. Maar daar trek ik mij niets meer van aan.” Laevens kent geen enkele andere wielrenner die zich al outte. “Eigenlijk is het niet mogelijk dat ik de enige ben. Bij de vrouwen hebben enkele rensters zich wel al geout. Toen ik het bekendmaakte, was dat ook wel met een bang hartje", geeft hij toe.

Geen enkele negatieve reactie

Toch voelde hij de nood om zich te outen in het peloton: “Dan kon ik gelukkig zijn en hoefde ik niets meer te verbergen in de crosswereld.” Zijn bezorgdheid over zijn imago onder de renners bleek onnodig. “Ik heb nog geen enkele rare reactie gekregen. Ik word volledig aanvaard zoals ik ben, alles is net als vroeger. Ook als we ons samen omkleden, gedraagt niemand zich anders”, zegt Laevens.

Ook de honderden berichten en steunbetuigingen die hij nu krijgt via sociale media zijn uitsluitend positief. “Dat doet mij toch wel deugd. Ook mijn vriend had nooit verwacht dat dit zoveel zou losmaken. Ik krijg nu ook plots meer aandacht van knappe jongens”, lacht hij. “Maar daar gaat hij heel rustig mee om. Hij is helemaal geen jaloers type, hij is blij voor mij met de vele mooie reacties die ik krijg”, besluit de renner.

Meest gelezen