Unsplash

Zon gezocht: "Eén op de tien mensen is gevoelig voor een winterdip"

De laatste dagen laat de zon zich niet veel zien en dat heeft gevolgen voor onze gezondheid. "Zonlicht zorgt ervoor dat we stoffen aanmaken die ons gelukkiger maken", zegt Manuel Morrens, professor in de psychiatrie aan Universiteit Antwerpen. "Tijdens deze donkere dagen is dat minder het geval. Om een winterdip tegen te gaan, moeten we vooral meer bewegen, voldoende buitenkomen en beter eten."

De laatste dagen hebben we de zon niet al te vaak gezien en dat heeft een invloed op onze gezondheid en onze gemoedstoestand. "Zonlicht speelt een grote rol op ons lichaam", zegt professor in de psychiatrie Manuel Morrens. "De aanmaak van hormonen die ons geluksgevoel en dagritme regelen, wordt verstoord en ook onze toevoer aan vitamine D wordt afgesneden."

Meer bewegen en overdag voldoende buitenkomen. Dat is en blijft de gouden raad.

Manuel Morrens, professor Psychiatrie - Universiteit Antwerpen

In deze donkere tijden veroorzaakt het gebrek aan licht bij velen dan ook een heuse winterdip. "Eén op de tien mensen is daar gevoelig voor," zegt professor Morrens. "Dat leidt tot minder energie, meer prikkelbaarheid en slechter eten. Dat heeft allemaal een slechte invloed op onze mentale en fysieke gezondheid."

Meer bewegen, voldoende buitenkomen en beter eten

Wat kunnen we dan doen om deze winterdip tegen te gaan? "Meer bewegen en overdag voldoende buitenkomen. Dat is en blijft de gouden raad," zegt professor Morrens. "We zien het misschien niet, maar er is nog steeds zonlicht en daarom moeten we dus blijven buitenkomen. Daarnaast is wandelen, fietsen of joggen ook heel belangrijk voor zowel onze gezondheid als onze gemoedstoestand."

Vitamine D halen we uit zonlicht dus we moeten zeker voldoende naar buiten blijven gaan. Voor een raam gaan zitten is geen optie, want ook glas werkt de aanmaak van vitamine D tegen.

Manuel Morrens, professor in de psychiatrie aan Universiteit Antwerpen

Van pilletjes vitamine D is professor Morrens minder overtuigd. "Het is veel belangrijker dat we beter eten en daar onze vitamine D uit halen. Het meeste vitamine D halen we toch uit zonlicht dus we moeten zeker voldoende naar buiten blijven gaan. Voor een raam gaan zitten is geen optie, want ook glas werkt de aanmaak van vitamine D tegen."

Toch is deze raad voor sommigen niet voldoende. "Bij één of twee procent van de bevolking is er sprake van seizoensgebonden depressies door het gebrek aan licht," zegt professor Morrens. "Dan moeten we denken aan oplossingen zoals lichttherapie. Dat is onschuldiger dan dat het klinkt. Met een soort lichtbak krijgen mensen een enorme boost aan licht waardoor die hormonen toch aangemaakt worden."

Meest gelezen