Zeldzame foto van Koreaanse vrouwen die in 1944 in China bevrijd werden door Amerikaanse en Chinese troepen.

Zuid-Koreaanse rechtbank veroordeelt Japan tot schadevergoeding voor seksslavinnen tijdens de oorlog

In Zuid-Korea heeft een rechtbank Japan veroordeeld tot een schadevergoeding van ongeveer 74.600 euro voor twaalf bejaarde vrouwen. Die werden tijdens de Japanse bezetting gedwongen tot seks met Japanse soldaten. Tokio reageert woedend en is niet van plan om die vergoeding te betalen.

De zaak voor de rechtbank van de hoofdstad Seoel was aangespannen door twaalf vrouwen van in de 80. Zij behoorden tot de "comfort women" of "troostmeisjes" die tijdens de Japanse bezetting van Korea en de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) werden gedwongen tot prostitutie voor Japanse militairen. 

Volgens het hof waren de vrouwen slachtoffer van "brutale seksuele uitbuiting door Japanse militairen die niet enkel fysieke pijn, geslachtsziekten en ongewilde zwangerschappen veroorzaakten, maar ook grote mentale littekens achterlieten". 

Daarom krijgen die vrouwen en hun nabestaanden (zeven van de twaalf zijn intussen overleden) een schadevergoeding van ongeveer 74.600 euro elk. Volgende week zou er nog een uitspraak komen in een gelijkaardige rechtszaak in Zuid-Korea, waarbij twintig vrouwen en hun families op een gelijkaardige uitspraak hopen.

Japan: "Zaak is in het verleden al geregeld"

Dat die vrouwen of hun families de schadevergoeding ook gaan krijgen, is echter twijfelachtig. De Japanse regering zegt dat ze de uitspraak in geen enkel geval kan aanvaarden en heeft de Zuid-Koreaanse ambassadeur op het matje geroepen. (Lees verder onder de foto).

Dit standbeeld van een "comfort woman" staat permanent voor de Japanse ambassade in Seoel.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Officieel is de kwestie volgens Tokio geregeld door een verdrag uit 1965 waarbij beide staten opnieuw officieel diplomatieke betrekkingen aanknoopten. Japan betaalde 800 miljoen dollar financiële hulp aan Zuid-Korea. In 2015 hebben Seoel en Tokio een akkoord gesloten, maar dat ging toen over dwangarbeid onder de Japanse bezetting. Japan bood daarvoor toen verontschuldigingen aan en beloofde om een fonds te financieren met steun voor voormalige dwangarbeiders. 

Dat akkoord kon de Zuid-Koreaanse slachtoffers echter niet bekoren en in 2018 oordeelde een rechtbank in Korea dat Japan moest betalen voor slachtoffers van die dwangarbeid. De Japanse weigering leidde toen tot een diplomatieke rel met Zuid-Korea, net op het moment dat beide bondgenoten van de Verenigde Staten bedreigd werden door Noord-Koreaanse kernwapens en Chinese druk.

In 1910 annexeerde Japan het voorheen erg gesloten Korea. Koreanen werden tweederangsburgers wier cultuur en taal systematisch ondermijnd werden. Veel Koreanen belandden in dwangarbeid in de Japanse industrie; veel Koreaanse vrouwen werden tot seks gedwongen met militairen, vooral dan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In die periode werden 200.000 vrouwen uit bezette gebieden in Korea, China en de Filipijnen door het Japanse leger gevangen gehouden om de troepen aan het front "ontspanning" te geven. Dat werd pas in 1993 erkend door Japan. Een private Japanse organisatie -niet de overheid- heeft sindsdien vergoedingen betaald aan die vrouwen en hun families.

Meest gelezen