Videospeler inladen...

Drie iconische "koppen" van bestorming Capitol Hill zijn gearresteerd

Drie opvallende figuren die vorige woensdag hebben deelgenomen aan de bestorming van het Amerikaanse Congresgebouw zijn gearresteerd. Het gaat om Jake Angeli (de man met de "bizonkop"), Adam Johnson (die zich liet fotograferen toen hij er met het spreekgestoelte van parlementsvoorzitter Nancy Pelosi vandoor ging) en Richard Barnett (de man die woensdag zijn voeten op het bureau van Pelosi legde).

Volgens televisiezender ABC heeft Angeli donderdag zelf de federale recherche FBI gecontacteerd en uitgelegd dat hij samen met andere "patriotten" van Arizona deel uitmaakte van een groep die was ingegaan op de oproep van president Donald Trump dat alle "patriotten" naar de hoofdstad zouden komen. Hij is uiteindelijk vandaag gearresteerd.

Jake Angeli is een bekende Trump-supporter en aanhanger van de extreemrechtse QAnon-samenzweringstheorie.

Lees voort onder de foto.

2021 Getty Images

In Florida is de 36-jarige Adam Johnson gearresteerd, de man die er woensdag vandoor ging met het spreekgestoelte van Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden (foto bovenaan).

Gisteren was de 60-jarige Richard Barnett al gearresteerd in Arkansas. Barnett liet zich woensdag fotograferen in het overhoop gehaalde kantoor van Pelosi, terwijl hij zijn voeten op haar bureau liet rusten.

Lees voort onder de foto.

AFP or licensors

Bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw zijn woensdag 5 doden gevallen. Volgens waarnemers had die bestorming een  waar bloedbad kunnen zijn als de Trump-aanhangers gewapend waren geweest.

In de buurt van Capitol Hill is echter ook een wagen met wapentuig aangetroffen. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN gemeld op gezag van de openbare aanklagers. Een man uit Alabama had er een pick-up geparkeerd die urenlang niet door de autoriteiten was opgemerkt. Daarin zaten elf zelfgemaakte bommen, een aanvalswapen en een handvuurwapen, mét munitie. De eigenaar had voor beide geen vergunning. Toen de politie hem vond, bleek hij nog twee handvuurwapens bij zich te hebben. Hij is gearresteerd.  

Een andere man was de dag voordien naar Washington gekomen met pakken munitie en een aanvalswapen. Hij had rondgebazuind dat hij voorzitster Nancy Pelosi zou doodschieten of omverrijden. Ook hij is opgepakt. Het onderzoek naar de bestorming van het Capitool is volop aan de gang. In totaal zijn al meer dan 10 mensen gearresteerd en de FBI probeert nog andere deelnemers te identificeren. Daarvoor zijn afbeeldingen verspreid.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen