Liveblog - Britse koningin Elizabeth en prins Philip gevaccineerd, al meer dan 80.000 Britse coronadoden

De Britse koningin en haar echtgenoot hebben het vaccin tegen COVID-19 gekregen. In het Verenigd Koninrijkrijk zijn nu al meer  dan 80.000 doden geteld. In ons land is het aantal bevestigde besmettingen voor het eerst sinds 18 december 2020 opnieuw gestegen. De voorbije week waren het er gemiddeld 1.721 per dag, 4 procent meer dan de week ervoor. Maar dat is volgens experten niet bepaald verrassend. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend voor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Verenigd Koninkrijk rondt kaap van 80.000 coronadoden

In het Verenigd Koninkrijk zijn de voorbije 24 uur 1.035 mensen  overleden aan COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Britse regering. In totaal zijn in het land al 80.937 coronadoden gevallen. Alleen in de Verenigde Staten , Brazilië, India en Mexico zijn meer doden geteld.

De afgelopen 24 uur zijn in het Verenigd Koninkrijk ook weer 59.937 besmettingen geteld.

Sinds begin deze week geldt er een zogenoemde harde lockdown in Engeland, Schotland en Wales. Inwoners moeten zo veel mogelijk thuisblijven, luidt de boodschap. Intussen dringen wetenschappers erop aan dat de lockdownmaatregelen in Engeland strikter worden nageleefd.

In de hoofdstad Londen heeft de politie 12 mensen gearresteerd op een verboden betoging tegen de lockdown. Ze droegen geen mondmasker. Volgens de politie is een protestbijeenkomst een overtreding van de coronamaatregelen.

AFP or licensors

Britse koningin en haar echtgenoot zijn gevaccineerd

De Britse koningin Elizabeth en haar echtgenoot Prins Philip hebben vandaag het vaccin tegen COVID-19 gekregen. Dat heeft Buckingham Palace meegedeeld.

De Queen is 94, haar echtgenoot 99 jaar oud en  worden dus beschouwd als kwetsbaar. De afgelopen weken brengen ze in afzondering door in Windsor Castle, ten westen van de Britse hoofdstad Londen. 

In het Verenigd Koninkrijk zijn al 1,5 miljoen mensen ingeënt tegen het coronavirus. 

Paus noemt verzet tegen coronavaccin "suïcidale ontkenning"

In een interview met de Italiaanse tv-zender Canale 5 noemt paus Franciscus het verzet tegen het coronavaccin "suïcidale ontkenning", een soort ontkenning die uiteindelijk neerkomt op een vorm van zelfdoding. Franciscus spoort mensen aan zich te laten vaccineren en zegtdat hij zich volgende week zal laten inenten.

De paus zegt ook dat de vaccinatiecampagne in het Vaticaan volgende week begint. 

Evenementensector blij dat ze betrokken wordt bij vaccinatiecentra

De evenementensector reageert enthousiast nu ze wordt betrokken bij de opbouw van de vaccinatiecentra. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) vanavond aangekondigd. "Aan de hand van de plannen die we hebben gekregen van het kabinet van mijnheer Somers gaan wij in kaart brengen welke diensten wij zouden kunnen aanleveren", legt Bruno Schaubroek uit, woordvoerder van de Belgische evenementensector. 

"De steden en de gemeenten zullen zelf kunnen bekijken welke hulp ze nodig hebben", aldus Schaubroeck. "We gaan ook een  stuk human capital klaarhouden om de burgemeesters van dienst te zijn." De sector zal dus ook werkkrachten afvaardigen. "We gaan ook mensen inschakelen, bijvoorbeeld voor de ontvangst en de begeleiding van de mensen."

Door de coronacrisis ligt evenementensector al maanden stil omdat er nauwelijks of totaal geen evenementen kunnen worden georganiseerd. De sector schreeuwt om financiële ondersteuning.

Gemeenten krijgen plannen voor vaccinatiecentra

Het plan voor de vaccinatiecentra in Vlaanderen is vandaag aan alle Vlaamse burgemeesters bezorgd. Dat meldt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). 

Er komen 120 vaccinatiecentra in Vlaanderen. De burgemeesters zullen binnen hun zogenoemde eerstelijnszone (waarin gemeenten en zorgraden samenwerken,red) afspreken waar die centra komen. Ten laatste tegen vrijdag moet duidelijk zijn waar de vaccinatiecentra komen. Volgens Somers is de evenementensector ingeschakeld om alles mee in goede banen te leiden. 

 

Pierre Van Damme: "Grenzen één of twee maanden sluiten"

De Belgische regering moet ernstig overwegen om onze grenzen één of twee maanden te sluiten om besmettingen met corona buiten te houden, vooral die met de Britse variant. Dat zegt epidemioloog Pierre Van Damme. Hij is van oordeel dat we absoluut een derde coronagolf moeten vermijden, om de vaccinatie vlot te laten verlopen: “Wij weten heel goed dat grenzen openhouden een effect heeft, dus grenzen sluiten heeft zeker ook een effect.” 

Wij weten heel goed dat grenzen openhouden een effect heeft, dus grenzen sluiten heeft zeker ook een effect

Epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen)

Professor Van Damme wijst erop dat de Britse variant ook al huishoudt in Ierland en Nederland. We kunnen ons natuurlijk niet beperken tot België en Nederland, zegt Van Damme: “Ik denk dat dat ook een Europees beleid vraagt, om eens goed na te denken wat men met grenzen doet op dit moment van de epidemie." 

De grenzen sluiten zou de kans op een derde golf doen krimpen, waardoor de vaccinatie in alle landen vlot kan verlopen. Want een derde golf betekent ook meer zieke hulpverleners en voor de vaccinatiecampagne zijn alle handen nodig. 

Voor het eerst sinds enkele weken is het aantal coronabesmettingen in ons land weer gestegen en doemt ook weer het spookbeeld van een derde golf op. 

Coronatestdorp Antwerpen beleeft drukste dag sinds opening

Het testdorp Spoor Oost in Antwerpen heeft de drukste dag sinds zijn opening in augustus achter de rug. Liefst 970 mensen hebben zich vandaag laten testen. De vorige drukste dag was 16 oktober met 807 tests.

Wie tijdens de kerstvakantie langer dan 48 uur in een rode zone op reis was, moet zich verplicht laten testen op dag 1 en dag 7 na terugkomst. Voor het eerst hadden meer dan duizend mensen een afspraak gemaakt in het testdorp. Daarvan zijn er 970 getest. De meeste onder hen (86 procent) hadden een activatiecode van de overheid gekregen. Drieënveertig mensen die een afspraak hadden gemaakt, kwamen niet opdagen.

"Daarmee is 9 januari de drukste dag sinds de opening van het testdorp op 6 augustus", zegt ZNA-woordvoerder Tom Van de Vreken. 

Voor morgen hebben al 840 mensen een afspraak gemaakt. Er zijn nog 333 plaatsen beschikbaar. Reserveren voor een test kan op www.testcovid.be. Het testdorp is open van 9 tot 16.30 uur.

Frankrijk breidt vervroegde avondklok nog uit

Uit vrees voor nog meer besmettingen met het coronavirus heeft de Franse regering beslist om in 8 bijkomende departementen de vervroegde avondklok (vanaf 18 uur) in voeren. Het gaat onder meer om het departement Bouches-du-Rhône. Daar ligt onder meer Marseille, de op één na grootste stad van Frankrijk.

Een week geleden werd de vervroegde avondklok al ingevoerd in 15 andere departementen, vooral in het oosten van het land. In de rest van Frankrijk geldt een avondklok vanaf 20 uur.

India wil 300 miljoen mensen vaccineren vóór eind juli

De Indiase premier Narendra Modi wil tegen eind juli 300 miljoen mensen laten vaccineren. Dat heeft hij vandaag aangekondigd. De vaccinatiecampagne in India start volgende week zaterdag. India werkt met twee vaccins: dat van AstraZeneca en een vaccin van eigen bodem, ontwikkeld door farmaceut Bharat Biotech.

India telt maar liefst zo'n 1,3 miljard inwoners. De bevolking beschermen tegen het coronavirus wordt een hele klus. Na de Verenigde Staten is het land het zwaarst getroffen door de pandemie, met meer dan 10 miljoen besmettingen. Het aantal dodelijke slachtoffers blijft echter binnen de perken. 

Franstalige woordvoerder taskforce vaccinatie stapt op

Yvon Englert, de Franstalige woordvoerder van de taskforce vaccinatie, neemt ontslag. De voormalige rector van de Franstalige Brusselse universiteit ULB wil zich naar eigen zeggen toeleggen op zijn werk bij de Waalse COVID-19-cel. Hij vindt dat hij zich daar nuttiger kan maken.

Meest gelezen