De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op zijn partijcongres op 8 januari.

Noord-Korea noemt de Verenigde Staten zijn "grootste vijand", en die uitspraak is strategisch getimed

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Verenigde Staten zijn "grootste vijand" genoemd en dreigt met de uitbreiding van zijn nucleair arsenaal. De uitspraken komen niet toevallig vlak voor de machtswissel in de VS. Ze kunnen gezien worden als een communicatiestrategie om de verkozen president Joe Biden onder druk te zetten.

Tijdens een partijcongres heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de Verenigde Staten zijn "grootste vijand" genoemd. Hij heeft ook beloofd om Noord-Korea's nucleaire wapenarsenaal en zijn militair potentieel uit te breiden. Volgens Kim zijn de plannen voor een nucleaire onderzeeër ook bijna klaar.

Noord-Korea's dreigende uitspraken komen vlak voor de inauguratie van de nieuwe, verkozen president van de Verenigde Staten Joe Biden, en dat is geen toeval. Dit soort dreigende communicatie wordt door autoritaire regimes wel vaker ingezet als drukkingsmiddel. 

Spanningen blijven bestaan

Tijdens het presidentschap van de aftredende Amerikaanse president Donald Trump ontdooide de relatie tussen de twee landen licht. Trump en Kim Jong-un ontmoetten elkaar drie maal en Trump zette als eerste Amerikaanse president voet op Noord-Koreaanse bodem. Maar uiteindelijk leverden die gesprekken geen akkoord op.

President Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan de gedemilitariseerde zone aan de grens tussen Zuid- en Noord-Korea.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Joe Biden heeft in het verleden kritiek geuit op die ontmoetingen tussen Trump en Kim en noemde de Noord-Koreaanse leider een "thug" of een "schurk". 

Volgens Kim Jong-un maakt het voor Noord-Korea geen verschil wie de president van de Verenigde Staten is. "Gelijk wie de macht heeft in de VS, de ware aard van de VS en zijn fundamenteel beleid tegenover Noord-Korea veranderen nooit."

Meest gelezen