AFP or licensors

Verwarmde tenten voor migranten en vluchtelingen in Bosnische vrieskou

In Bosnië, aan de grens met Kroatië, zijn zo'n 2.500 vluchtelingen en migranten verhuisd naar verwarmde tenten. Ze zaten er al weken in de vrieskou vast.  Eind december brandde het opvangkamp in de regio uit. Na enkele dagen in de openlucht te moeten overnachten, startte de Bosnische overheid met het opstellen van nieuwe tenten, maar door de strenge winters in het land bleven de omstandigheden voor de mensen in het kamp bar.

De Bosnische autoriteiten hebben zo'n 2.500 migranten in het noordwesten van Bosnië voorzien van verwarmde tenten. Bosnië komt zo tegemoet aan de aanhoudende kritiek op de slechte levensomstandigheden van de vluchtelingen en migranten aan de grens met Kroatië. 

Peter Van der Auweraert, hoofd van de International Organisation for Migration van de Verenigde Naties in Bosnië, tweette het positieve nieuws gisteren de wereld in:

Vandaag worden de werken aan het kamp volgens Van der Auweraert gefinaliseerd en ontvangen de vluchtelingen en migranten voedselhulp van het Internationale Rode Kruis. De  minister van Veiligheid van Bosnië en Herzegovina heeft het kamp vanochtend bezocht.

Brand en vrieskou

Zo'n twee weken geleden ging het vluchtelingenkamp nabij de stad Bihac in vlammen op. Alleen de ijzeren stellingen van de tenten bleven overeind. De vluchtelingen en migranten verloren plots hun onderdak. De Bosnische winters zijn streng en dus werd de situatie snel kritiek. Niet alle migranten beschikten over winterkledij

AFP or licensors

De Bosnische regering wilde de mensen in eerste instantie met bussen overbrengen naar een oude legerkazernes, maar dat plan mislukte na protest van lokale bewoners. De vluchtelingen en migranten moesten op de locatie van het kamp blijven, ook al was daar geen water, elektriciteit of onderdak voorzien. Bijna 1.000 mensen bleven ter plaatse, zo'n 1.500 anderen verbleven in moeilijke omstandigheden in de buurt van het kamp.

Na nieuwjaar begon het leger met de installering van nieuwe tenten. Nu zijn er dus ook tenten met verwarming voorzien om de vluchtelingen en migranten op te vangen.

Bekijk hieronder beelden van de brand in het het kamp eind december 2020 en hoe de dakloze vluchtelingen sneeuw en wind moeten trotseren:

Videospeler inladen...

De meeste vluchtelingen en migranten in Bosnië komen uit het Midden-Oosten, Afghanistan en Afrika. Ze hopen de EU-staat Kroatië te bereiken, maar de Kroatische grenswachten verhinderen dat.  In Bosnië zitten ongeveer 10.000 vluchtelingen en migranten vast die via andere Balkanlanden zijn binnengekomen. De lokale bevolking is grotendeels gekant tegen hun aanwezigheid. 

Meest gelezen