Videospeler inladen...

Vermoedelijke brokstukken van vermist Indonesisch passagiersvliegtuig gevonden in Javazee

Voor de kust van het Indonesische eiland Java hebben lokale vissers vermoedelijke brokstukken gevonden van het vermiste vliegtuig van Sriwijaya Air. Vanochtend verdween een Boeing 737-500 van de Indonesische lowcostmaatschappij volledig van de radar, vier minuten nadat hij was opgestegen in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Meer dan 62 mensen waren aan boord. Er wordt gevreesd voor een vliegtuigcrash in zee.

Een passagiersvliegtuig van de Indonesische lowcostmaatschappij Sriwijaya Air is vanochtend van de radar verdwenen. Het gaat om vlucht SJ182, een binnenlandse vlucht van de Indonesische hoofdstad Jakarta naar Pontianak, een stad op het eiland Borneo. "Alle contact met het controlecentrum is verbroken", zo meldt het lokale ministerie van Transport.

 Op minder dan één minuut verloor de Boeing maar liefst 3.000 meter hoogte, zo meldt Flightradar24. De vrees is dat het toestel neergestort is in zee. "Geschat wordt dat het vliegtuig zich bevindt tussen de eilanden Laki en Lancang", verklaarde het nationale zoek- en reddingsteam op een persconferentie. Boten sporen nu de omgeving van de vermoedelijke plaats van de ramp af . 

Bekijk hier de beelden van de zoek- en reddingsboten die op zoek gaan naar het vermiste vliegtuig en de inzittenden:

Videospeler inladen...

62 mensen aan boord

Volgens de lokale overheid zouden lokale vissers mogelijk delen van het wrak van het vliegtuig gevonden hebben in de Javazee ten noorden van Jakarta. Het gaat onder meer om metaal en bedrading. Onderzoek moet uitwijzen of de brokstukken ook effectief afkomstig zijn van het vermiste vliegtuig. Op sociale media circuleren de beelden van de vissers die de vermoedelijke brokstukken vonden:

Het vermiste vliegtuig is een Boeing 737-500 en vloog zijn eerste vlucht in 1994. Aan boord zijn meer 62 passagiers: 50 inzittenden en 12 personeelsleden, allemaal Indonesiërs. Dat zegt de Indonesische overheid. Er is een crisiscentrum opgericht op de luchthaven van Jakarta, waar vrienden en familie van de vermisten samenkomen.

Bekijk hier de beelden van familie en vrienden die aankomen op het crisiscentrum op de luchthaven:

Videospeler inladen...

De Boeing steeg op om 8.36 uur onze tijd en verloor contact met het controlecentrum om 8.40 uur. De vlucht zou normaal gezien 90 minuten duren en had een half uur vertraging omwille van zware regenval. Het ministerie van Transport meldt dat de luchtverkeersleiding na enkele minuten in de gaten kreeg dat het vliegtuig niet op de juiste koers vloog. "Niet lang daarna, binnen enkele seconden, verdween de vlucht van de radar."

Het vinden van een vliegtuig in de oceaan is een huzarenwerk. Want slecht 5% van de oceaanbodem is in kaart gebracht. Hoe beginnen wetenschappers hier aan? Marien geoloog David Van Rooij (UGent) legt het uit in Universiteit van Vlaanderen. 

Meest gelezen