Rangers in het Virunga Natuurpark (archieffoto)

Zes parkwachters gedood in Congolees natuurpark Virunga 

In het oosten van Congo hebben schutters minstens zes parkwachters gedood in het natuurpark Virunga, aan de grens met Oeganda en Rwanda. Volgens de autoriteiten zouden Mai-Mai-strijders verantwoordelijk zijn voor de moordpartij. Het Nationaal Park Virunga wordt beheerd door de Belgische prins Emmanuel de Merode. In 2014 werd ook hij neergeschoten, maar de prins overleefde de aanval.

In het Congolese natuurpark Virunga, aan de grens met Oeganda en Rwanda, zijn zes parkwachters doodgeschoten. Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist, maar de Congolese autoriteiten wijzen naar de Mai-Mai-strijders, een rebellengroep die onder meer uit is op de waardevolle grondstoffen in de regio.

Het Congolese Instituut voor Natuurconservatie (ICCN) deelt het nieuws mee via Twitter. "Met verdriet kondigen we het overlijden aan van 6 rangers na een aanval uitgevoerd door een gewapende groep." Het ICCN deelt ook foto's van vier van de parkwachters. De tweet bevat een kleine fout: de mannen zijn vandaag neergeschoten, maar de boventekst leest "11 januari" in plaats van 10 januari. 

Geweld geen uitzondering

Het Nationaal Park Virunga is beschermd UNESCO-Werelderfgoed en herbergt onder meer met uitsterven bedreigde berggorilla's. Het natuurgebied is 7.800 vierkante kilometer groot. Gewapende milities strijden er om waardevolle natuurlijke grondstoffen. Door corona is ook de jacht op berggorilla's toegenomen.

De parkwachters moeten het natuurpark beschermen, en dat is niet zonder risico: verschillenden onder hen zijn al omgekomen. In april vorig jaar zijn nog 12 parkwachters gedood toen ze in een hinderlaag waren terechtgekomen. 

De Belgische prins Emmanuel de Merode beheert het Nationaal Park Virunga en werd in 2014 zelf slachtoffer van een aanval. Drie gewapende mannen namen hem onder vuur toen hij onderweg was van de stad Goma naar de nederzetting Rumangabo, vlak bij het hoofdkwartier van het park. Hij kreeg twee kogels in zijn buik en onderging een operatie, maar overleefde de aanval.

Meest gelezen