Videospeler inladen...

Wat is de impact van de Trump-Twitterban? "Mensen en ideeën die gebannen worden, verdwijnen niet zomaar"  

Welke impact heeft de verbanning van de Amerikaanse president Donald Trump op de reguliere sociale media? Het alternatieve platform Parler werd al snel door duizenden mensen gedownload nadat Trump daar zijn digitale toevlucht had gezocht. Steven De Foer, buitenlandjournalist bij De Standaard en Peter Van Aelst, professor Politieke Communicatie, nuanceren, maar willen de beslissing van Twitter ook niet onderschatten: "Kan je intolerantie bestrijden door wie intolerant is de mond te snoeren?"

Shekinah Hollingsworth woont in Maryland en was er als trouwe Trump-supporter bij toen een menigte het Capitool bestormde en binnendrong.  Niet in het Capitool, wel op het terrein. "Mijn accounts op sociale media werden ook ingeperkt de voorbije dagen", zegt Hollingsworth, "de fout die deze bedrijven maken is dat de mensen die ze bannen niet verdwijnen."

Lees verder onder het fragment: 

Videospeler inladen...

Professor Politieke Communicatie Peter Van Aelst (UAntwerpen) deelt het 'ongemakkelijke gevoel' bij de online verbanning van Trump: "Er zijn principiële redenen om dat te doen, maar wat doe je met al die volgers? Op Parler had iemand opgeroepen Mike Pence te executeren, 800.000 mensen hebben dat gezien, dat is erg verregaand." 

Enorm verschil tussen wie je bereikt op Twitter of facebook en platformen als Parler

Steven De Foer

Vlaams Belang kondigde intussen aan te starten met een eigen Telegram-kanaal, een alternatieve berichtenapplicatie, om te voorkomen dat ze zouden worden gecensureerd op populaire media. Maar we mogen volgens Van Aelst de rol van die alternatieve platformen ook weer niet overschatten: "Trump en elke andere politieke beweging wil natuurlijk de grote massa bereiken. Vlaams Belang zal niet dezelfde impact hebben op Telegram als op Facebook."

Buitenlandjournalist Steven De Foer (De Standaard) vergelijkt het verschil tussen een Twitter- en Parleraccount met het hebben van een dagelijkse 'column' in Het Journaal en Het Pallieterke (satirisch, vlaams-gezind weekblad, nvdr.): "Enorm verschil tussen wie je bereikt op Twitter of Facebook en platformen als Parler." 

Lees verder onder het fragment: 

Videospeler inladen...

"Trump is niet monddood"

Geldt dan niet het recht van vrije meningsuiting, ook op sociale media? "Trump is niet monddood", zegt professor Van Aelst, "Het is niet omdat je verbannen wordt door een privébedrijf dat je daarom ook je recht op vrije meningsuiting verliest. Maar ik ben ook geen fan van extreme maatregelen. Je creëert een momentum voor die mensen door hen massaal te veroordelen." 

Herbekijk ook de journaalreportage (11/01/2021) over het online-verzet tegen Trump: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Afzetting betekent opnieuw strijd, Biden wil liever de aandacht op zichzelf vestigen

Prof. Peter Van Aelst

Een andere verregaande maatregel is 'impeachment', de afzetting van de president in het parlement, waar de Democraten nu mee dreigen. Van Aelst: "Ik heb niet de indruk dat Biden daar een voorstander van is. Afzetting betekent opnieuw strijd, terwijl Biden de aandacht liever op zichzelf wil vestigen." 

Steven De Foer gelooft ook niet echt in de slaagkansen van de procedure, die vorig jaar al een keer strandde in de Senaat: "Je hebt daar 66 senatoren voor nodig en er zijn op dit moment maar een vijftal Republikeinen (naast 50 Democraten) die zouden meewerken. Maar een tweede impeachmentprocedure is wél een boodschap voor de geschiedenis."

"Het zou overal kunnen gebeuren"

De houding van de Amerikaanse president en de gebeurtenissen in het Capitool werden wereldwijd door velen streng veroordeeld. Ook minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès reageerde verontwaardigd in "De zevende dag': "We hebben geleerd dat democratie fragiel is, het zou overal kunnen gebeuren." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen