AFP or licensors

Apple, Google en Amazon treden op tegen door extreemrechts geliefde socialenetwerkapp Parler

Na Google heeft nu ook Apple de socialenetwerkapp Parler verwijderd uit zijn App Store. Amazon legt Parler eveneens aan banden: dochterbedrijf Amazon Web Services, dat de website host, schort zijn diensten aan het bedrijf vanaf zondagnacht op. Parler is vooral populair bij gebruikers met extreem gedachtegoed en bij aanhangers van complottheorieën. 

Google verwijderde de socialenetwerkapp Parler vrijdag al uit zijn Play Store omdat Parler volgens het bedrijf berichten toeliet die het "aanhoudend geweld in de Verenigde Staten aanwakkeren". Apple gaf het bedrijf een waarschuwing: Parler kreeg 24 uur de tijd om ervoor te zorgen dat het niet langer posts zou toelaten die "verdere illegale en gevaarlijke activiteiten mogelijk maken".

Zaterdagnacht besloot Apple dat Parler nog steeds een gevaar was voor de openbare veiligheid en verwijderde het bedrijf de app uit de App Store.

Amazon bezorgde de socialenetwerkapp misschien wel de grootste kopzorgen. Dochterbedrijf Amazon Web Services host Parlers website en zal vanaf zondagnacht zijn webhostingservice aan het bedrijf opschorten omdat het "geweld duidelijk aanmoedigt" en "een reëel gevaar vormt voor de openbare veiligheid". 

"Aanval op de concurrentie"

De CEO van Parler, John Matze, ziet de acties van de techgiganten als "een gecoördineerde aanval om de concurrentie om zeep te helpen". "We waren te snel te succesvol", aldus Matze. Hij voegde toe dat het mogelijk is dat Parler een week onbeschikbaar zal zijn, "terwijl we alles van nul weer opbouwen". Zaterdag was de app nog de meest gedownloade van het moment.

Parler is twee jaar geleden opgericht en is populair bij mensen die extreem gedachtegoed aanhangen en geloven in complottheorieën. Trump-aanhangers zouden via Parler ook opgeroepen hebben het Capitool te bestormen. Ook aanhangers van de extreemrechtse groepering Proud Boys zijn actief op het sociale netwerk.

Nu Twitter en Facebook het account van de aftredende president van de Verenigde Staten Donald Trump verwijderd hebben, suggereren verschillende Amerikaanse media Parler als nieuw platform waar Trump zijn volgers zou kunnen bereiken. Zijn zonen Eric en Don Jr. Trump zijn al actief op het platform. 

Meest gelezen